12/24/14 19:05
(http://www.klassa.bg/)

Отец Петър Гарена: Потърсете духа

 В Кърджали няма да има Рождественска служба в централния храм "Св.Георги Победоносец", предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Енорийският свещеник Петър Гарена изрази разочарованието си от шопинг-манията, обхванала хората в дните преди големия християнски празник. В интервю за БГНЕС той се възмущава от порочното отношение и излишната показност на Коледа.

"Всичко е така изместено, изкривено и обърнато с краката нагоре, объркани са празниците и същността на календара. Питат ме какво ще кажа на хората по време на Рождественската нощ в църквата – ами просто служба няма да има. Същността на този празник е не в суетата и не да те покажат по телевизора, а в тишината и осмислянето, в семейството", каза отец Петър.

Според него, когато хората са заедно у дома и мислят, значи има някаква надежда да се случи нещо хубаво, но когато сме сами, не ни очаква добро бъдеще. Свещеникът подчерта, че целият смисъл на този празник е човек да се откъсне от света и да погледне към небесата, а очакването на Рождеството Христово е всъщност собственото духовно възраждане.

"Няма как да дойде духовното спасение, ако ти си в торта, в боклуците, в суетата на света. Трябва да се обърнеш нагоре към духа и да надскочиш мястото, на което се намираш. Къде сме – и в парламента, и в телевизора все белязване, този циганин, онзи турчин, трети прост и е забравено Божието повеление "На земята мир, между човеците благоволение" без разлика на вяра, пол и народност. Простичката истина е, че трябва да гледаме на хората като на равни, а ние още не сме узрели за това", горчиво отбеляза духовникът. Той настоя всеки да се замисли защо е жив и ако се размисли, дано си даде сметка, че е мъртъв. Защото ние сме живи мъртъвци, по-мъртви от нашите предци, уточнява изненадващо свещеникът. Скоро ходил в едно село Душка, което е заличено от картата, там намерил християнски гроб от 1838 г. Гробището е общо – християни и мохамедани са били погребвани заедно и не е имало делене и белязване, подчерта отец Петър.

Според него Коледа се е превърнала в търговски празник, дори и Църквата се е нагодила към този сценарий. "Комерсиалното не се съобразява с националната традиция, важното е да има алъш-вериш. Празничната индустрия е огромна и мощна, но човекът го няма в нея. Децата ни се раждат в този зверилник, всичко е на показ и няма нищо свято, деца убиват деца, родители убиват децата си и всичко това ни убива от екрана на телевизора. На малките се дават биберони-залъгалки, на големите – сериали, черни петъци, намаления и промоции, а никой не иска да види, че човекът го няма. Вижда се консуматорът, биологичната единица без душа, докато един ден човещината съвсем ще изчезне. Затова на Рождество всеки трябва да се замисли и да потърси духовното, иначе е безсмислено да си жив", заключи свещеникът.












БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване