12/24/14 18:56
(http://www.klassa.bg/)

Присадец – селото което няма да посрещне Рождество

 Още едно село в България е обезлюдено. Село Присадец е последното село в Тополовградска община след него е граничната бразда с Турция. Там от години живеят едва седем души, които в навечерието на Коледа са при близки и роднини, за това селото днес е празно, предава кореспондентът на БГНЕС от региона.

Няма пушещи комини, няма глъч по улиците. Паднали са къщите, оградите стърчат като проядени от кариеси зъби, чешмите са пресъхнали, а през разбитите прозорци се виждат само бурени и тръни. Дори щъркеловото гнездо на един от електрическите стълбове не е дом на врабчета през зимата. Тук царуват свраките.

До селото се стига по стар и тесен разбит асфалтов път. Поглеждайки на ляво, на дясно, напред, виждаш само едно – разруха. Седемте души, които живеят в селото се занимават със земеделие и животновъдство. Но и те не са кореняци, придошли са от близките села и градове, купили са евтини имоти и правят бизнес.

Иначе селото е било голямо. Имало е над 350 жители. Има огромен площад, на който са се играли кръшни хора и ръченици, пели са се странджански песни, ляло се е руйно вино и са се раждали деца. Сега единственото красиво нещо в селото е пролетта. Когато тя настъпи и докосне всяка тревичка, всяко дръвче, все пак нещо в селото се ражда – красотата.

Днес на Бъдни вечер няма да има къща, в която да е подредена празнична трапеза. Няма да има къде да отидат душите на починалите, за да се нахранят. Ще останат гладни, чакащи другата Коледа, на която отново едва ли ще намерят трапеза на която да се нахранят… 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване