12/24/14 15:36
(http://pik.bg)

Туристи атакуват Самуиловата крепост и по празниците

Туристи атакуват Самуиловата крепост и по празниците

Няма да има дълга ваканция за служителите на Национален парк – музей „Самуилова крепост" край Петрич и по време на празниците. Те ще работят и в празничните дни – днес, утре, в петък и на 31 декември, пише "Стандарт". Целта е да посрещнат всички гости, които ще решат да разгледат забележителната историческа находка по Коледа и Нова година. В региона се очаква наплив на туристи от съседните ни страни Гърция и Македония. „Осигурили сме богата коледна украса, за да придадем повече настроение и усмивки у посетителите. Ще има и ефектно осветление, ще украсим дървото до моста със специална коледна украса", разкриха служители. По традиция за коледните празници на Самуиловата крепост е пълно с туристи. Гостите, които са на отдих в района, не пропускат да разгледат музея на открито. Сега ще има още повече посетители, тъй като в началото на октомври официално бе открита крепостта след направен ремонт по европейски проект за 1 923 100,52 лева.

С помощта на европейските средства се подобри състоянието на паметника на културата и свързаната с него инфраструктура. Реставрирани, консервирани и експонирани са наблюдателната кула, защитният крепостен вал, покритите землянки, ремонтирани са двете музейни сгради. Сред редовните посетители на Националния парк – музей в последните години са не само българи, но и гърци, и македонци. Непрекъснато туристите се увеличават, от година на година те са все повече. За 2013 г. техният брой е над 17 000, което е рекордна посещаемост. Ръстът на гостите на комплекса в сравнение с 2012 г. бе 20%, приходите пък скочиха с 25%. „Гърците и македонците проявяват голям интерес към историята и дейността на българския цар Самуил. Тук идват туристи чак от Варна и Бургас, а за комшиите сме предпочитана дестинация, защото сме на пътя им. От началото на 2014 г. напливът е още по-голям, тъй като се навършиха 1000 г. от битката на Самуил с византийския император Василий II", каза директорът на историческия музей в Петрич Сотир Иванов. Той се похвали, че все повече са и туристите от държави от Централна и Западна Европа.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване