12/24/14 04:11
(http://pik.bg)

Цената на газа пада с 30 стотинки

Цената на газа пада с 30 стотинки

От Нова година до края на март "Булгаргаз" ще продава природния газ за 603,14 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Цената е с 30 ст. по-ниска от сегашната (намаление с 0,0497%). От своя страна общественият доставчик поиска поскъпвате на газа с 2% - до 615,35 лв., с мотива, че ръстът трябва да покрие драстично забавените приходи от топлофикациите, съдебни разходи на дружеството и други надценки, пише "Стандарт". По принцип доставените цени на природния газ от Русия се определят по формула, която взема под внимание петрола и алтернативните горива, чиито цени на международните пазари падат стабилно от половин година. От "Булгаргаз" обаче коментират, че по-чувствително намаление на цената на петрола се наблюдава след септември, а формулата отчита цените на алтернативните горива за деветмесечен период преди срока на доставка.

Сред мотивите за поисканото 2-процентно увеличение "Булгаргаз" посочва и спада на местния добив, и курса на лева спрямо долара. От ДКЕВР обаче отказват да признаят мотива на компанията цената да се увеличи за покриване на недовзети приходи от предходни периоди.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване