03/31/15 16:25
(http://www.klassa.bg/)

Архитекти прекрояват центъра на София

 Проектите за реконструкцията на столичния център вероятно ще претърпят промени. Това стана известно на поредното обществено обсъждане на разработките, което се проведе миналата седмица в Централния дом на архитекта. На 31 март в Направление "Архитектура и градоустройство" ще заседава заключителен експертен съвет, който ще изготви препоръки към проектантите и ще реши бъдещето на проектите. След това те трябва да бъдат внесени в Столичния общински съвет и да започне подготовката за кандидатстване по новата оперативна програма "Региони в растеж".
По предварителни изчисления за реализацията на проектите са необходими около 50 млн. лв., съобщи Елена Ангелова, директор на дирекция "Административно обслужване" в НАГ. По думите й Столичната община също има готовност да съфинансира изпълнението на проектите, ако е необходимо. Очаква се преобразяването на столичния център да започне през 2016 г.

Зона 1 – бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", зелените площи покрай р. Перловска и пл. "Орлов мост"
Идеите на арх. Стефан Добрев за разширението на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и оформянето на кръгово кръстовище при Националния стадион "Васил Левски" са сред най-критикуваните по време на обсъжданията. Спорната трета лента в двете платна по булеварда вероятно ще остане в проекта, но ще се превърне в бус лента. Предложението за изграждането на кръгово кръстовище с площад пред стадиона обаче ще отпадне.
Идеята за оформянето на тематични спортни площадки по протежението на река Перловска също среща недоволство сред столичани и ще бъде преразгледана от експертите. "Защо се търси насищане на хора на едно от най-мръсните места в София", питат присъстващи на обсъжданията.

Зона 2 – ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска", ул. "6-ти Септември", ул. "Ген. Паренсов", ул. "Цар Шишман", пл. "П.Р. Славейков", пл. "Джузепе Гарибалди", пл. Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Св. Св. Седмочисленици"
Проектантите от А.Д.А. ще трябва да се откажат от предложението за премахване на фонтана на пл. "Славейков"и преместването на бронзовата композиция на баща и син Славейкови в средата на площада. Фонтанът ще бъде запазен, защото е възстановен във вида, в който е бил още в далечната 1910 г. Пейката с баща и син Славейкови също ще остане на старото си място.
Обмисля се и промяна в дизайна на навесите, които трябва да покриват зеленчуковия и книжния пазар на ул. "Граф Игнатиев". По проект двата пазара трябва да станат временни. Предвижда се книжният да работи в петък, събота и неделя, а зеленчуковият само в петък.
Идеята за превръщането на улица "Граф Игнатиев" в своеобразна пешеходна зона също ще търпи промени. Очаква се да бъде преразгледано предложението за стесняване на трамвайните линии в един коловоз, за да се освободи повече пешеходно пространство по "Графа". Според критиците това решение не е приложимо за центъра на София.
Несигурно е и бъдещето на идеята за "споделено движение" между автомобили, велосипедисти и пешеходци по ул. "Шишман". Проектът на А.Д.А. предвижда тротоарите да бъдат изравнени с пътните платна, а колите да се движат с до 30 км в час.

Зона 4 – Градината "Кристал", пл. "Народно събрание", бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Московска", ул. "Г. С. Раковски", пл. "Александър Невски", ул. "Париж", ул. "Оборище", ул. "Дунав", ул. "15-ти Ноември", ул. "11-ти Август", ул. "6-ти Септември" и градините около храм-паметника "Александър Невски"
Архитектите от А.Д.А. предлагат да се изградят два подземни паркинги пред Народното събрание и в началото на ул. "Оборище", за да се ограничи паркирането около храма "Св. Александър Невски". Идеята за строителство на паркинги под центъра на София обаче ще бъде подложена на нови дебати от експертите.
Вероятно ще отпадне и предложението за пренареждане на жълтите павета и оформянето на туристическа пътека съсзлатни инкрустирани паветав столичния център. Проектът предвижда още монтирането на светлинни мачти в зоната на пл. "Александър Невски". Съществуващият бар до ул. "Шести септември" пък ще бъде заменен от кафе-павилион с модерна архитектура.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване