03/31/15 06:10
(http://www.klassa.bg/)

“Булгаргаз”: Още 10% намаление на цената от юли

 Природният газ може да поевтинее с нови 10% от юли. Това прогнозира вчера новият изпълнителен директор на “Булгаргаз” Петьо Иванов пред БНР. Тази прогноза ще се изпълни, ако се задържат цените на петрола и курсът на долара спрямо лева на сегашните равнища, допълни той. Така с намалението от 1 април ще бъде постигнат процентът, за който настоява бизнесът, каза Иванов. Припомняме, че големите енергийни консуматори настояха цената да падне с 22,5 на сто.

 

Междувременно КЕВР взе окончателно решение за газовата тарифа от 1 април, като потвърди първоначалните си изчисления за намалението й с 13,17%.

 

По-късно вчера КЕВР реши и за новите цени на парното и топлата вода от 1 април. Намалението им обаче се оказа по-малко от първоначалните сметки на регулатора. Вместо с 6-13%, то беше орязано от 1 до 8,4 на сто. Отново най-много се намалява цената във Варна - с 8,4%, следва я тарифата за Пловдив - с близо 8 на сто и за Враца - със 7,7%. За София намалението е с 7,4% вместо първоначално планирано намалени от близо 11 на сто. Под 1 на сто поевтинява парното в Плевен при предишни 6%, а в Бургас остава почти без промяна.

 

Към момента топлофикациите дължат на “Булгаргаз” около 270 млн. лв., като 190 млн. лв. се падат на “Топлофикация София”, а останалите 80 млн. лв. - на дружествата в страната.

 

Всички топлофикации обясняват неплащанията си с НЕК

 

която не им се издължава на 100% за произведения от тях ток от когенерациите. Към спиране на газа за топлофикациите обаче няма да се прибегне, стана ясно от думите на Иванов. Въпреки сериозните текущи борчове според Петьо Иванов от началото на годината “Бул­гаргаз” подобрява финансовото си състояние. Принос за това има ползването на количества газ от Чирен, които са платени в предходен период, както и подобряване на събираемостта, обясни Иванов. Компанията обслужва получения от БЕХ заем за оборотни средства, който е за 47 млн. лв.

 

Има пари и за руския газ

 

като плащанията се обслужват на падеж и с пълните суми, увери шефът на “Булгаргаз”. Той съобщи още, че газовата компания ще започне да запълва хранилището в Чирен със собствени средства. Ще се търсят обаче и банкови заеми, като разговорите с банките на този етап са обнадеждаващи. “Булгаргаз” възнамерява да нагнети в Чирен около 280 млн. куб. м, с което ще изпълни разпореденото й да поддържа в запас не по-малко от 250 млн. куб. м.

 

Иванов каза още, че местният добив на синьо гориво е намалял от 16 на 4%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване