03/31/15 19:40
(http://www.klassa.bg/)

Главният прокурор Сотир Цацаров обсъди предлаганите от прокуратурата промени в НПК

 Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна днес с народните представители от ПГ „Български демократичен център“ в сградата на Народното събрание. На срещата бяха представени и обсъдени предложенията на прокуратурата за промени в НПК, Стратегията за съдебна реформа и в частност Закона за съдебната власт. Цацаров изрази мнение, че съдебна реформа не може да има ако паралелно не се променят Закона за съдебната власт и процесуалните закони. Народният представител Стефан Кенов заяви, че точно заради това групата на БДЦ е гласувала „въздържал се“ предложената от Министерството на правосъдието Стратегия за съдебна реформа.

На срещата бяха обсъдени и проблемите с липсата на съдебни лекари и бавните ДНК експертизи. Д-р Красимира Ковачка съпредседател на ПГ БДЦ заяви, че няма никакъв стимул за младите лекари да специализират съдебна медицина. Тя допълни, че на първо време липсата на тези кадри може да се навакса като бъдат включени патолози, които след допълнителна квалификация мога да обслужват системата като съдебни лекари. Според Стефан Кенов трябва се преразгледа и мястото на Института по криминология и криминалистика, който в момента е на подчинение на МВР. Според него Институтът трябва да бъде под прякото ръководство на прокуратурата.

Георги Ковачев повдигна въпроса за промените в прокуратурата и относителната децентрализация, която се предлага. Цацаров заяви, че в закона в момента е записано, че  „Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор“, което според него създава предпоставки за известна безтегловност на административния ръководител на съответната прокуратура.

Още един актуален въпрос бе обсъден на срещата – развалянето на сделки от страна на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че това е „нож с две остриета“, тъй като създава предпоставки за корупция. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване