03/31/15 06:25
(http://www.klassa.bg/)

КЗК проверява 8 фирми с кредити към КТБ

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършва предварителна проверка на информациите за смяна на собствеността в общо 8 фирми, кредитирани от КТБ пряко или косвено.

 

Това обявиха от институцията, като посочиха, че са се самосезирали по публикации в медиите за изкупуване на компании в България от

 

люксембургската офшорка LIC33

 

В списъка са шестте дружества, които се оказаха продадени от банкера Цветан Василев на белгиеца с издаден в Москва паспорт Пиер Луврие и компанията му LIC33 срещу 1 евро – БТК (43%), “Дунарит” и „Авионамс” (91%) и НУРТС, ГАРБ и „Фърст диджитал” (100%). Листата е попълнена от ТV7, както и „Сана спейс хотел Хисаря”.

 

КЗК задължава горепосочените дружества да предоставят информация относно смяна на собствеността, посочиха от комисията, като обясниха, че целта на проверката е да установи на какъв етап е договарянето на въпросните придобивания. От институцията припомниха също, че предприятия, имащи намерение да придобият контрол върху дадено дружество, са длъжни да информират комисията, като подадат уведомление преди предприемането на реални действия по изпълнение на сделката.

 

„Ако КЗК установи, че е извършено прехвърляне на дялове/акции или обособен бизнес, без да бъде уведомена за това, има правомощието да образува производство по своя инициатива и да наложи имуществена санкция до 10% от оборота за

 

извършеното нарушение

 

както и мерки за възстановяване на ефективната конкуренция по чл. 90 от Закона за защита на конкуренцията”, посочиха от институцията. Въпросният текст позволява на комисията, ако установи нарушение на забраната за концентрация, да постанови разделяне на обединените капитали и прекратяване на общия контрол. „В тази връзка през януари КЗК образува производство по сигнал за евентуално придобиване на контрол върху БТК от страна на SHCO 79, Люксембург, без разрешение по реда на ЗЗК. Поради наличие на общностно измерение КЗК прекрати производството и препрати случая на Европейската комисия по компетентност”, специално подчертаха от комисията.

 

От съобщението стана ясно също, че институцията специално ще се занимае с казуса на НУРТС, като „извършва задълбочено проучване по отношение придобиването на контрол върху НУРТС -  България, от страна на БТК”. Както вече „Монитор” писа, през февруари 2015 г. НУРТС и било заложено в полза на телекома срещу 67,5 млн. лева.

 

Междувременно петчленният състав на Върховния административен съд, който решава делото за отнемане на

 

лиценза на КТБ

 

отряза мажоритарния собственик на трезора - „Бромак”, по пет искания. От вчерашното определение на петчленката, председателствана от шефа на ВАС Георги Колев, става ясно, че съдът отказва да спре или прекрати делото за лиценза на КТБ заради заведените от „Бромак” други дела, с които се опитва да го блокира. Освен това магистратите няма да назначат особен представител на банката, няма да си направят отвод и ще разгледат жалбата на „Бромак” в закрито съдебно заседание. Така на практика съдът отхвърля всички искания на акционерите в затворилата КТБ "Бромак", "Бългериан акузишън къмпани", отстранения от длъжност и обвиняем изпълнителен директор Орлин Русев и Вера Ахундова. Четиримата жалбоподатели настояват петчленният състав да отмени определението на тричленката от 13 януари 2015 г., която реши, че акционерите нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза на КТБ.

 

Очаква се до края на седмицата ВАС да излезе и с решение дали потвърждава решението на първата инстанция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване