03/31/15 16:55
(http://www.klassa.bg/)

МИРОСЛАВ БОРШОШ ВРЪЧИ НА КМЕТА НА СОФИЯ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА НДК

 Призът на НДК се присъжда за първи път в рамките на ежегодното национално проучване „Кой е най-добрият град за живеене в България?”, организирано от вестник „24 часа“ и „Дарик радио”.

 

Мнозина кметове си дават сметката, че инвестициите в културата носят възможности за развитие на техните градове. За нас беше изключително трудно да определим носителя на тази награда, тъй като доста градове направиха сериозни усилия в сферата през годината, но има един град, който се открои малко повече сред всички останали и успя да излезе на световната сцена – СофияС тези думи директорът на НДК и домакин на събитието Мирослав Боршош връчи наградата на столичния кмет Йорданка Фандъкова на официалната церемония в Зала 8 на Двореца.

 

Призът на НДК се присъжда заради титлатас която ЮНЕСКО удостои столицата ни в началото на годината - “Творчески град на киното”. При избора на София за носител на наградата на НДК бяха отчетени и многобройните културни събития, с които градът достойно отбеляза и 100-годишния юбилей на българското кино.

 

Сред мероприятията, които ознаменуваха 100-годишнината на българското кино беше и Международният филмов фестивал „София Филм Фест”, чийто домакин беше НДК. Най-големият и авторитетен филмов форум в България посвети своето 19-о издание на вековния юбилей и с всички свои активности беше важен акцент в реализирането на мисията София да се присъедини към останалите творчески градове на ЮНЕСКО.

 

“София влезе в Топ 10 на градовете в Европа по отношение на приноса към добавената стойност на инвестициите за култура и икономическо развитие”, каза Йорданка Фандъкова и благодари от името на гражданите и творците на столицата на всички онези, които с труда си ис таланта си допринесоха това да се случи.

 

Проучването „Кой е най-добрият град за живеене в България” представлява мащабно изследване на вестник „24 часа“ и “Дарик радио”, което обхваща големите български градове, оценени по 28 различни критерия за добра градска среда.

 

На база статистически данни за всеки отделен град и лична оценка на репортерите на вестник „24 часа“ и “Дарик радио” ежегодно се съставя класация на българските градове, която се обявява на специална церемония. Освен крайното класиране в нея се връчва и награда на читателите, която се определя чрез интернет гласуване.

 

Бяха раздадени 13 приза в отделните категории, сред които: „Зелен град“, „Град - герой“, „Перспективен град“, както и голямата награда „Най-добър град за живеене в България“, която връчи лично президентът на Република България Росен Плевнелиев.

 

 

ПЪЛЕН СПИСЪК НА ОТЛИЧЕНИТЕ ГРАДОВЕ: 

София - специална награда на НДК 
Харманли - град герой

Приморско - парти град

Стара Загора - перспективен град

Хисаря - зелен град

Варна - най-добър град за живот на младите

Велико търново - исторически град

Асеновград – най-красив град

София - хай-тек град

Бургас - град на спорта

Пловдив - бизнес град

Русе и Пловдив - награди на слушателите на дарик радио и читателите на 24 часа

София - най-добър град за живеене в България

 

 

СНИМКИ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК

ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА НДК

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване