03/31/15 18:53
(http://www.klassa.bg/)

Обявиха първите победители в рамките на Световните награди за фотография на Sony за 2015

 „Най-добра снимка от България“, както и основните категории „Любителска“, „Младежка“ и „Снимки с мобилен телефон“ на Световните награди за фотография 2015 на Sony - най-големият конкурс за фотография

 

Ясен Георгиев е заснел най-добрата снимка в подкатегорията за любители „Пътешествия“ сред всички международни кандидати

 

 

 

Емил Рашковски е победител с най-добрата снимка за България

 

 

  • Отличените фотографии ще бъдат показани в Самърсет Хаус, Лондон, в периода 24 април – 10 май

     

  • Първият победител от новата категория „Снимка с мобилен телефон“ е избран от публиката със зашеметяващите 6718 гласа

     

  • Снимките са достъпни на press.worldphoto.org или Image.net

     

31 март: Българският фотограф Емил Рашковски от София бе обявен днес за победител в националния конкурс, в рамките на престижните Световни награди за фотография на Sony за 2015.

 

 

Творбата-победител на Рашковски „A Dreamscape” бе избрана за най-добра фотография, дело на български фотограф, в една от 10-те любителски категории в тазгодишното издание на Световните награди за фотография на Sony, най-големият конкурс за фотография в света.

 

Магичният пейзаж, спечелил наградата, е заснет в края на август 2014 г. на Страшното езеро, на 2465 надморска височина в Национален парк Рила, България. Мястото е популярна туристическа дестинация, тъй като съчетава красиво езеро, заобиколено от скалисти планини с уютен, построен в близост заслон.

 

Подгласници в конкурса са:

 

  • 2-ро място – Красимир Матаров

     

  • 3-то място – Бойчо Костадинов

     

Днес Sony обяви и победителите в категориите „Любителска“ и „Младежка“, както и първият победител в новата категория „Снимка с мобилен телефон“ в рамките на най-големия фотографски конкурс - Световните награди за фотография 2015 на Sony.

 

 

 

Българският фотограф Ясен Георгиев е запечатал един наистина вълшебен миг от своите пътешествия и неговата снимка е отличена като победител в подкатегорията си.

 

 

 

Обявените днес победители са от:

 

Категория „Любителска“

 

Победителите с най-добър кадър за всяка една от десетте подкатегории за любители са:

 

·         Архитектура – Армин Апел, Германия

 

·         Изкуство и култура – Хектор Муньоз Хуерта, Мексико

 

·         Усъвършенстване – Антъни Кросфийлд, Великобритания

 

·         Слаба осветеност – Ник Нг Ю Кий, Малайзия

 

·         Природа & диви животни – Антоан Уайз, Швейцария/Люксмебург (двойно гражданство)

 

·         Панорамен кадър – Норман Куин, Великобритания

 

·         Хора – Салех Розати, Иран (живее в Австрия)

 

·         Усмивка – Уилсън Лий, Хонг Конг

 

·         Част от секундата – Хайме Масие, Испания

 

·         Пътешествия – Ясен Георгиев, България

 

 

Категория „Младежка“

 

 

Победителите на възраст под 19 години, оценявани на база единичен кадър, са:

 

·         Култура – Беатрис Мота да Роша, Португалия (15 г.)

 

·         Околна среда – Йонг Лин Тан, Малайзия (19 г.)

 

·         Портрети – Стефани Анджо, Великобритания (14 г.)

 

 

Категория „Снимка с мобилен телефон“

 

Първият победител и неговите подгласници  в новата категория за най-добро изображение, направено с мобилен телефон, са:

 

  • Победител – Тури Калафато, Италия

     

  • 2-ро място – Йонош М Шмидт, Унгария

     

  • 3-то място – Ако Салеми, Иран

     

 

 

 

 

Пристигнали от четирите краища на света и обхващащи огромна палитра от теми, победителите в трите категории са избрани сред 90,000 кандидатури, участвали в Световните награди за фотография 2015 на Sony.

 

Постиженията на 14-те победители са изключителни не само от гледна точка на голямата конкуренция, а и поради факта, че победителите не са професионални фотографи; те са просто хора, които обичат фотографията. Победителите са от различни точки на света - от Мексико до Малайзия, а най-младият сред тях е Стефани Анджо от Великобритания, която е само на 14 години.

 

Победителите в категориите „Любителска“ и „Младежка“ бяха избрани от експертна група, водена от Сам Барзилей, творчески директор на „Обединени Фото индустрии“. Победителят в категорията „Снимка с мобилен телефон“ бе избран след публично гласуване на сайта на Световната организация по фотография. Категорията „Снимка с мобилен телефон“ бе въведена за първи път през 2015 на Световните награди за фотография на Sony в отговор на широкото разпространение на  най-новите камера технологии сред мобилните телефони, милионите различни възможности и творческата свобода, които те позволяват.

 

НАГРАДИ

 

Емил Рашковски спечели компактният пълноформатен фотоапарат Sony ILCE-7KB, а победителите във всяка от трите категории „Любителска“, „Младежка“ и „Снимка с мобилен телефон“ ще получат най-съвременна техника от Sony за цифрови изображения и смартфон Xperia™.  Творбите на победителите ще бъдат изложени в емблематичната Самърсет Хаус, Лондон, като част от изложбата на Световните награди за фотография на Sony от 24 април до 10 май.

 

Победителите в категория „Любителска“ и „Младежка“ ще се състезават за големите награди „Любител-фотограф на годината“ и „Млад фотограф на годината“, които ще бъдат обявени и връчени на официалната гала-церемония на Световните награди за фотография на Sony на 23 април в Лондон. Те ще бъдат избрани измежду победителите във всички 13 категории и заедно с победителя от категория „Снимка с мобилен телефон“ ще пристигнат в Лондон, за да присъстват на церемонията, където финалният победителят от категория „Любителска“ ще получи $5,000 (USD) парична награда.

 

 

Снимките, в качество за публикуване, са достъпни на press.worldphoto.org

 

 

 

  • За Световната фотографска асоциация (СФА)

     

СФА е инициатива, която издига фотографията на едно по-високо ниво и представя изкуството на фотографа. Работейки с професионалисти, аматьори и начинаещи, СФА им предоставя глобална платформа за комуникация, сближаване и представяне на актуалните тенденции във всички жанрове на фотографията. СФА организира различни инициативи в глобален мащаб:  Sony World Photography Awards, най-мащабният в света фотографски конкурс; World Photography Student Focus Programme, която вдъхновява младата генерация фотографи,  и Photo Shanghai, най-известният за региона фестивал на изкуствата, посветен на фотографията.  Също така, СФА има силно присъствие онлайн чрез своя уеб сайт, Twitter, Facebook и Instagram и публикува в месечното си онлайн издание  The Magazine актуални теми, свързани с фотографията. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

 

 

 

За Sony Corporation

 

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своя музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е уникално позиционирана като водеща компания за електроника и забавление в света. Sony постигна годишни продажби, възлизащи на приблизително $75 милиарда за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г. Sony Глобална уеб
 страница: http://www.sony.net

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване