03/31/15 18:58
(http://www.klassa.bg/)

Публикуван е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър

 

С настоящото изменение на Закона за кадастъра и имотния регистър се изпълняват две основни предизвикателства и реализиране на реформи, които в годините се реализираха бавно, изисквайки тежки административни процедури и сериозен финансов ресурс.

 

            Първата част е фокусирана върху по-голямо покритие на територията на България с кадастрална карта с облекчени административни процедури и с минимален финансов ресурс.

 

            Целта на изготвения законопроект е да се ускори процеса по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на страната, като се регламентира облекчена процедура за създаването й за неурбанизираните (земеделски) територии. Предвижда се преобразуване на картата на възстановената собственост на Министерство на земеделието и храните в кадастрална. Това преобразуване ще се извърши от службите по геодезия, картография и кадастър, което ще осигури възможност в кратки срокове и с минимален финансов ресурс да се постигне покриване на голям процент от територията на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри (към момента е 18% от територията на страната, като след промените ще се даде възможност с облекчена процедура да се достигнат 92% покритие на територията на страната).

 

            Картата на възстановената собственост представлява съвкупност от карти и планове, одобрени по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, които веднъж са били подложени на съдебен контрол за законосъобразност на тяхното създаване, поради което се предвижда да не подлежат на обжалване след тяхното преобразуване в кадастрална карта. Съществените ползи от така предложеното бързо създаване на кадастрална карта за неурбанизираната територия се изразяват в следните положителни аспекти:

 

            Обслужването на гражданите с кадастрална информация за повече от 90 % от територията на страната ще се съсредоточи в един административен орган, което ще доведе до унифициране в предоставянето на услуги с кадастрална информация и заплащането им. До одобряването на кадастрална карта обслужването с кадастрална информация за останалите урбанизирани територии ще продължи да се осъществява от неголям брой общински администрации;

 

Ще се осигури пълноценна предпоставка за реализиране на заложените в Закона за кадастъра и имотния регистър цели за създаване на единен поземлен регистър, представляващ основа на имотния регистър и стабилитет в гражданския оборот с недвижими имоти;

 

Ще се намали финансовият ресурс, необходим за изработване на кадастралната карта и кадастралните регистри;

 

Съсредоточаването на кадастралната информация в един административен орган ще даде възможност за по-бързо и облекчено реализиране на големи инвестиционни проекти;

 

Създава се процедура за отстраняване на явна фактическа грешка, пренесена в кадастралната карта от картата на възстановената собственост и възможност за обезщетяване на засегнатите собственици;

 

Въвежда се използването на скици, подписани с електронен подпис, в нотариалните, съдебни и административни производства.

 

Втората част е с фокус създаване на имотни партиди и реално преминаване от система, базирана на данни за собственик, в система, базирана на данни за имота.

 

С тази промяна се цели реалното обвързване на идентификатора на имота от кадастралната карта с данните за собственост, ипотеки, неговите цялостна история и правно състояние. По този начин когато някой закупува определен имот, ще има пълната история и обследване за него по отношение на собственици и тежести, с което се дава сигурност на сделките с имоти и се избягват евентуални измами.

 

Тази реформа е залегнала още от 2000 г., но поради неработещи правни норми не бе осъществена на практика, като с настоящите промени се цели, премахвайки нормативните и административни пречки, същите да се реализират в кратки срокове.

 

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър можете да намерите на интернет страницата на МРРБ: http://www.mrrb.government.bg/?controller=category&catid=32

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване