03/31/15 05:54
(http://www.klassa.bg/)

САЩ и Русия щели да строят нов орбитален комплекс

 Космическите агенции на Русия и САЩ са се договорили да удължат до 2024 г. експлоатацията на Международната космическа станция, след което да се заемат със създаването на нов орбитален комплекс, който да я замени, предаде Интерфакс. Това съобщи в Байконур ръководителят на “Роскосмос” Игор Комаров. “Ще обмисляме и обсъждаме съвместни проекти, а този ще бъде отворен, т.е. в него ще участват не само сегашните партньори в МКС. В бъдещата орбитална станция ще могат да се включат всички желаещи”, каза Комаров.

 

САЩ и Русия са се договорили също да разработят обща система за осигуряване на пилотираните полети, допълни той. Според ръководителя на NASA Чарлз Болдън се обсъжда и съвместна мисия до Марс или поне да няма дублиране на дейността по този въпрос. На същата пресконференция Болдън обясни, че бъдещето на неговата агенция е да намалява държавното финансиране и да се върви към комерсиализиране на космическата дейност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване