03/31/15 06:02
(http://www.klassa.bg/)

УЕФА може да даде на Крим евроквоти

 В Европейската футболна централа (УЕФА) вече сериозно обмислят идеята Крим да получи евроквоти. Посещението на ръководителите на футбола в анексирания от Русия полуостров Крим в щаб-квартирата на УЕФА

 

се отлага за неопределено време

 

Това са съобщили от пресслужбата на УЕФА. Първоначално посещението беше планирано за 2-ри април, като датата е била договорена от комисия, водена от Франтишек Лауринец.

 

“Новата дата за срещата, на която ще се очертае път за развитието на футбола в Крим, все още не е определена. Вероятно това ще стане през април, но не на 2-ри. УЕФА обработва документите, които им предоставихме, а също така ние отправихме и наши съображения към министерството на спорта на Русия”, коментира пред ТАСС министърът на спорта на Крим Сергей Шестак.

 

Към момента Република Крим  е анексирана към територията на Русия и не се води към Украйна, след референдума, проведен на полуострова сред жителите му. Според Европейския съюз обаче, който не признава референдума, Крум е територия на Украйна.

 

Това налага да се разплете въпросът какво първенство ще играят кримските отбори, ще има ли такова и какви квоти биха могли да получат за европейските клубни турнири.

 

УЕФА има идея в Крим да се провежда независимо първенство, като дори може да им бъде дадена квота за европейските турнири. Идеята за момента е да се създаде полупрофесионална лига с 8 отбора, от които вече са известни три - „Севастопол”, „Симферопол” и „Ялта”. Тепърва този въпрос ще се решава на срещите през април.

 

Междувременно стана ясно, че футболният стадион в „Самара”, който се строи за световното първенство в Русия през 2018, ще се казва „Космос Арена”.

 

На заседание на работната група по подготовката на страната за Мондиал 2018 бяха предложени няколко варианта за име на стадиона в Самара. Те бяха „Самара Арена”, „Космос Арена”, „Волга Арена” и „Жигули Арена”. Но с болшинство беше избрано името „Космос Арена”, се казва още в съобщението. Доводът е, че

 

космическият отрасъл заема важно място

 

в живота на Самарска област, а също така и заради дизайна на съоръжението, което ще прилича на космически кораб или по-скоро на сфероид за работа в космоса. Капацитетът на стадиона трябва да бъде за 45 хиляди зрители, а краен срок за завършването му е 15 декември 2017-а година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване