04/28/15 16:57
(http://pik.bg)

Митов: Надявам се да развием и обогатим връзките между България и Ирак

 Митов: Надявам се да развием и обогатим връзките между България и Ирак

България и Ирак развиват отношения на дългогодишно приятелство и сътрудничество и се надявам с общи усилия да развием и обогатим връзките между нашите две страни във всички сфери от взаимен интерес.

С тези думи министър Даниел Митов приветства днес новоназначения посланик на Република Ирак в София Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Двамата дипломати обмениха мнения относно крайно усложнената обстановка в Близкия изток и изразиха готовност за продължаване на общите действия в борбата срещу т.нар „Ислямска държава”. Министър Митов сподели безпокойство от влошаването на сигурността в региона, което представлява заплаха не само за Ирак, но и за ЕС като цяло. „Изразяваме пълната си подкрепа за действията на иракското правителство, насочени към изтласкването на ИДИЛ от контролираните от тях територии и постигането на всеобхватен политически диалог“, посочи външният министър.

Посланик Ал-Джанаби благодари на българската държава за оказаното съдействие в борбата срещу тероризма и изрази надежда, че с помощта на България и международната общност ще бъде постигнато мирно решение на кризата в региона, което ще намали бежанския натиск към страните от ЕС.

Министър Митов изрази надеждата за скорошно финализиране на съгласувателните процедури по предложения проект на Меморандум и Споразумение съответно за реадмисия и борба с организираната престъпност между България и Ирак.

Даниел Митов и Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби обсъдиха още възможностите за задълбочаване на двустранния диалог в икономическата сфера и се обединиха около мнението, че добрите политически отношения дават широко поле за още по-силно присъствие на български фирми и реализирането на инфраструктурни проекти в Ирак.

Двамата подчертаха значението на интензивния диалог на високо политическо ниво, като българският първи дипломат отправи покана към своя иракски колега да посети страната ни. В знак на благодарност и засвидетелстване на положителния поглед върху отношенията с българската страна, посланик Ал-Джанаби връчи на министър Митов Кодекса на Хамурапи, който съдържа един от най-древните текстове на антична Месопотамия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване