04/28/15 15:57
(http://pik.bg)

Плевнелиев: Газовите връзки с Гърция и Румъния сa приоритет

Плевнелиев: Газовите връзки с Гърция и Румъния сa приоритет

Междусистемните газови връзки с Гърция и с Румъния сa приоритет за страната ни и България работи усилено за изграждането им. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с азербайджанския си колега Илхам Алиев, която се състоя в рамките на работното посещение на българския държавен глава в Баку за участие в Третия глобален форум.

Конкретните параметри, както и финансирането на междусистемната газова връзка с Гърция, вече са изяснени и се очаква интерконекторът да бъде готов през 2018 г., посочи още Росен Плевнелиев и изрази надежда, че договорените с Азербайджан доставки на природен газ от 1 млрд. куб. м. годишно ще започнат по-рано от предвиденото, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Изграждането на интерконекторите с Гърция и с Румъния, които са част от Вертикалния газов коридор, ще допринесе за енергийната независимост на България и региона чрез свързването им с Южния газов коридор. Българският държавен глава припомни, че газовите връзки със съседните страни са обявени от Европейската комисия за проекти от общностен интерес и са заложени в Стратегията за Европейски енергиен съюз.

"Трябва да съсредоточим усилията си върху енергийните проекти, които имат сигурно бъдеще", заяви азербайджанският държавен глава. Президентите Плевнелиев и Алиев бяха единодушни, че Южният газов коридор ще намали зависимостта на Европа и в частност на България и региона от един доставчик и ще създаде конкуренция и предпоставки за по-ниски цени. Двамата президенти обсъдиха и възможностите за сътрудничество в сферата на фармацевтичната индустрия.

Български компании от сектора са заявили интерес за инвестиции в Азербайджан и за създаване на съвместни дружества с местни компании, заяви президентът Плевнелиев. Във връзка с предстоящото откриване на първите Европейски олимпийски игри, на които Баку е домакин, президентът посочи, че в спортното събитие ще участват около 130 български спортисти. Държавният глава открои значението на предстоящите игри и отбеляза впечатляващата организацията на събитието, за което в азербайджанската столица са осъществени мащабни инфраструктурни проекти.

По време на посещението си президентът Росен Плевнелиев посети Международния център "Низами Ганджеви", където се запозна с дейността на организацията и подготвяните от нея проекти. Организацията е инициатор на Третия глобален форум в Баку, в който българският държавен глава участва като специален гост. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване