05/06/15 08:15
(http://www.klassa.bg/)

ExxonMobil с интерес към находищата ни в Черно море

 ExxonMobil се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море. Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в щатската  корпорация Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Коми­сията по енергетика в Народ­ното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

 

Срещата се проведе в новопостроения глобален офис на Exxon Mobile край Хюстън, САЩ, а българската делегация беше

 

първата международна делегация, приета

 

в новата централа

 

на американския гигант, отбелязаха от партията.

 

По време на срещата Стейси Уелтмър подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока “Терес” и “Силистар” в Чер­но море.

 

Делян Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите им и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за “Терес” и “Силистар” вече е публикувана в Официал­ния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват могат да купуват документи до 17 август 2015 г. Компаниите могат да подават оферти до 21 септември тази година, отбеляза още Добрев.

 

Зам.-министър Станков обясни на американските съ събеседници, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години.

 

Делян Димитров от “Бул­гартрансгаз” подчерта съ­­що, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гър­ция и Турция и това ще увеличи капацитетът на системата ни за пренос на газ.

 

От ExxonMobil

 

имат конкретни очаквания към потенциала

 

в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море, завършва съобщението на ГЕРБ.

 

През февруари Делян Добрев проведе среща и с представители на Statoil, които заявиха, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока “Хан Аспарух” и в румънската част на Черно море.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване