05/06/15 08:13
(http://www.klassa.bg/)

Георги Иванов: В науката не си развалихме отношенията с никой

 Кръстен съм на дядо ми Георги, по линия на майчиния род, а приличам на бащиния. С тези думи първият ни космонавт Георги Иванов посрещна екипа на БГНЕС пред капсулата, с която той и съекипникът му Николай Рукавишников се завръщат на земята след драматичния си полет.

Той се съгласява, че името му е сред най-популярните в България и затова има толкова прославени съименници - от историята, и от днешния ден. "Ако баща ми сега беше жив, щеше да му е много тежко и щеше да реагира остро на отчуждаването на хората, на геноцида, който се провежда върху пенсионерите, на невежеството и неграмотността на младежите у нас", спомня си космонавтът за своя достоен родител, научил го на труд и родова чест.

Освен, че наскоро Георги Иванов празнува 36 г. от полета си, осъществен заедно с уважавания руски физик - космонавт Николай Рукавишников, той припомня и за други важни дати. 50 г. се навършиха през март т.г. от полета на Алексей Леонов, космонавтът, който за първи път излезе в открития Космос. В навечерието сме и на 40-годишнината от полета на "Съюз-Аполо" през 1975 г., който бе на практика първия международен космически полет, припомни Иванов.

Опитал съм жилото на много неща в живота, но съм и любител-пчелар, заговори за себе си нашият събеседник. Затова пък меда го опитвам всеки ден, защото сам съм си го произвел – не като търговска стока, а за семейството, добави той. При пчелите е интересна организацията на работата им, от която ние само можем да се поучим – ред, порядък, дисциплина, всеки знае своята роля и си я върши, задружно живеят и лятото, и зимата. Притежават всички онези ценни навици, които липсват на нашето общество днес, смята нашият космонавт.

Въпреки това, не се отдалечаваме от времето, в което България ще има трети космонавт – мисля, че дори се приближаваме, казва Георги Иванов. "Сигурен съм, че ще имаме и трети, и четвърти, и пети… Въпрос на държавническо отношение. Например, тази година станахме членове на Европейската космическа агенция, което е крачка напред и чрез нея страната ни може да има правото на легитимни очаквания. Но, за да изпратим трети космонавт ще трябват много средства, става дума за десетки милиони евро", уточни той.

Защо съм оптимист ли? "В науката и в космическата сфера България не си е разваляла взаимоотношенията с никой, нашите учени и специалисти участват в почти всички проекти и на Русия, и на САЩ, както и на Международната космическа станция, която лети постоянно на нас и на нея има българска апаратура - за изследване на радиацията", припомни космонавтът. В тази област сме се специализирали и сме нещо като абонирани за снабдяването с тези прибори. И не само - българската оранжерия летя доста дълго време на станция "Мир", повече от 15 г. На нея руски и американски астронавти събираха урожая, пресните зеленчуци и плодове.

На фона на плакат за честването на Деня на победата над хитлеро-фашизма - 9 май първият ни космонавт бе категоричен, че не е редно официален представител на България от висок ранг да не участва в празненствата по този повод в Москва. Ние сме една от страните, които благодарение на Съветския съюз и на Червената армия, запази своята териториална цялост след Втората световна война, и то след като беше в коалиция с хитлеро-фашистите, подчерта Георги Иванов. Много късогледо постъпиха българските управляващи, непростимо като реакция при положение, че 9-ти май 1945 г. реално възстанови мира в Европа и вече 70 г. няма война, заяви космонавтът. Няма гореща война.

Засега е мечта човечеството в скоро време да се пресели на друга планета, както ни посъветва наскоро един съвременен мислител, за да избягаме от евентуален апокалипсис – плод на човешката глупост и алчност, разсъждава Георги Иванов. Такива полети вероятно постепенно ще се осъществяват, но сега целта на космическите изследвания остават Луната, Марс и когато човек стъпи на Марс, оттам нататък вече ще мислим за по-големи преселения. За съжаление, масови пътувания до чужди планети на този етап са невъзможни – технологиите не са още сигурни, а и твърде скъпи са тези удоволствия, посочи първият ни космонавт. /БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване