05/27/15 05:06
(http://www.klassa.bg/)

Атакуват в съда 180 прихващания от КТБ

 Общо 180 прихващания ще атакуват в съда синдиците в КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол вчера.

 

„Мога да ви уверя, че всички тези отменителни искове ще бъдат входирани в съда. Те са относително сложни като фактически състав и юридически казуси. Огромен ресурс от юристи се използва сега от синдиците, които да оформят тези преписки, за да бъдат входирани те в съда”, уточни финансист №1 пред депутатите. Той допълни, че вече има 8 заведени дела за обявяване на относителна недействителност на прихващания на обща стойност 4,6 млн. лв. Горанов подчерта, че

 

най-важното е първото решение на съда

 

по подобен казус, защото така ще бъде направен прецедент, който Темида ще може да следва и при следващи решения. „После българският съд най-вероятно ще действа по аналог”, обясни финансист №1. Той се закани, че абсолютно всички сделки, които увреждат масата по несъстоятелността ще бъдат атакувани. По неговите думи над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми, а по искане на КТБ са образувани и над 50 съдебни производства по обявяване на фирми в несъстоятелност, както и над 35 други процедури срещу длъжници. Има и 20 производства за изпълнение срещу длъжници по Закона за особените залози. Това означава, че са стартирани процедури по изземане на имущество, което е било заложено в полза на КТБ срещу теглен кредит. До края на седмицата ще бъде избрана международна фирма, която да издирва източените пари от КТБ, стана ясно още по време на контрола. Горанов припомни, че Фондът за гарантиране на влоговете е изработил покана за предложение, която е била изпратена на проявилите интерес фирми на 29 април тази година със срок на отговор 6 май 2015 година. 11 компании са отговорили и изпратили в срок своите предложения. След преглед на офертите са били изпратени допълнителни въпроси, на които са били получени отговори на 8 май 2015 година. Одобрените кандидати са уведомени на 12 май, на 18 май са представили план за действия и ценови варианти. На 19 май са избрани двама кандидати. И

 

двете фирми са сред най-големите в света

 

с подобен опит, като с тях се стартират преговори за подобряване на условията, които трябва да приключат до дни с избор на победител. „До края на тази седмица се очаква да има сключен договор”, прогнозира Горанов. Той обясни още, че ще се разчита тази фирма да помогне и от гледна точка на организация на обвинението на потенциални закононарушители, свързани със ситуацията в КТБ. Финансист №1 се застъпи и за идеята информацията, която ще предостави фирмата, да стане публично достояние на по-късен етап.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване