05/27/15 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Монд: България е слабото звено в борбата срещу ИД

 Този пункт на турско-българската граница се е превърнал в нова фронтова линия във войната, която води Западът срещу джихадистките канали. До тази теза стига в кореспонденция от ГКПП "Капитан Андреево" и София, пише "Монд".

България е най-лесният път, по който можете да се доберете до Турция - последната спирка преди да влезете в Ислямска държава. Автомобили, товарни камиони и автобуси минават денем и нощем по този път, смятан за най-добрия начин за дискретно напускане на ЕС както от разузнавателните служби, така и от кандидатите за свещена война.

България не е член на Шенгенската зона за свободно движение. Въпреки полаганите от София реални усилия в антиджихадистката мрежа остават дупки. Според данните на българското МВР "броят на кандидатите за джихад рязко се е покачил през 2013 г. Стотици хора са отишли в Сирия, минавайки през България".

За да се затегне мрежата, българските разузнавателни служби увеличиха натиска над автобусните компании, които превозват европейски кандидати за джихад, често пътуващи семейно. Десетина автобуса тръгват всекидневно от автогара София за Истанбул.

"Когато полицаите арестуват хора в автобусите ни, те често пъти знаят кого търсят, имат имената и номерата на билетите", обяснява представител на автобусна фирма. Повечето от тях са дошли в България с две фирми, които обслужват петнайсетина френски града. "Толкова са много, че може да се наеме специален рейс за Дамаск", казва през смях шофьор от едната фирма, преди да поеме на път.

"Ако страните не ни казват нищо за гражданите си, ако документите им са редовни, а поведението им е нормално, нищо не можем да направим. Всичко зависи от сътрудничество, чиито правила се променят в зависимост от страните", обяснява митничар на "Капитан Андреево".

Това се потвърждава от заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

Сведенията на Босна или Косово за кандидатите за джихад са слабо използваеми въпреки наличието на платформа за обмен на информация или поне така смятат в София.

"Неслучайно толкова много отишли в Сирия чуждестранни бойци произхождат от тези страни", заявява Филип Гунев. Той не отрича, че сред представителите на държавното управление има различни мнения за приоритетите.

Гунев изтъква, че министър-председателят Бойко Борисов работи за влизането на България в Шенген. В МВР обаче са на мнение, че членството само биха влошили влошило миграционния натиск, който се упражнява върху границата ни откъм Турция.

Единствено вълнението, което бе предизвикано от нападението срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" на 7 януари, доведе до напредък в това крехко европейско антитерористично сътрудничество. Проверките при напускане на българската граница вече са "наистина системни" за чуждестранните граждани, казва Гунев.

Французите едностранно анулират документите на заподозрените лица, което позволява да ги върнем във Франция, без да се минава през съдия. Тази процедура е разрешена от френския закон от ноември м.г. за забраната на напускане на територия, но е критикувана от неправителствени организации, завършва статията на в. "Монд".




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване