05/29/15 08:14
(http://www.klassa.bg/)

Google засилва фокуса върху картонените си устройства за виртуална реалност

 Google е видял бъдещето и то е пълно с картонени кутии, пише The New York Times. По време на конференцията си за разработчици най-голямата търсачка огласи няколко програми, чиято цел е да поставят устройството му за виртуална реалност, наречено Cardboard, в центъра на разрастващия се онлайн свят, където хората да използват смартфони и YouTube, за да гледат триизмерни видео клипове. Google представи Cardboard – картонена кутия с няколко лещи и магнит, под формата на подарък за участниците в миналогодишната конференция за разработчици. Идеята беше да се създаде евтино устройство за виртуална реалност, което да даде възможност на всеки собственик на смартфон да гледа картата на Чикаго в Google Earth, например, в три измерения. 
Това е комично просто изобретение. Смартфонът се поставя в предната част на устройството на сантиметри от очите на потребителя. Гледани през чифт евтини пластмасови лещи, изображенията на екрана на телефона стават триизмерни. Цената е около 4 долара. В типично свой стил Google публикува спецификациите на Cardboard в интернет, така че любители и производители да могат да го възпроизвеждат. В последвалата година хората са изработвали устройството от пяна, алуминий и орехово дърво, а мобилното приложение за Cardboard е свалено около един милион пъти. „Искахме устройството да е колкото може по-просто и колкото може по-евтино, тъй като искахме да направим виртуалната реалност достъпна за всеки“, казва Дейвид Коз, инженерът от парижкия офис на Google, който е разработил Cardboard. 
На тазгодишната конференция Google се връща към Cardboard с нови инициативи, насочени към разпространението на виртуалната реалност към възможно най-много телефони. Технологичният гигант предлага нов софтуерен комплект, който ще улесни разработчиците при създаването на приложения за Cardboard за iPhone. Компанията е обновила дизайна и картонения хардуер, така че да се сгъва по-лесно и да може да побира всякакви модели смартфони, включително популярните фаблети с големи екрани. 
Обновяването на Cardboard е скромно предложение в сравнение с изобилието от продукти при предишни конференции на Google, сред които сферична система за забавление, която никога не видя бял свят, или Google Glass - шумно рекламираният и вече спрян проект за компютъризирани очила, който предизвика опасения за поверителността. 
С Cardboard виртуалната реалност наGoogle е с категорично ниска цена и непретенциозен фасон, но като при други инициативи на компанията като безплатния софтуер Android, който е най-широко използваната операционна система в света, изглежда целта е да се събере публика, а не пари.
През изминалата година Google е разработил 360-градусова камера, която изглежда като полюлей, обкичен със 16 записващи устройства на GoPro, като в момента десетина от тях заснемат различни места по целия свят. Обработени със софтуера и процесорите на Google, кадрите ще се превърнат във виртуална реалност. Най-голямата търсачка заявява, че ще даде възможност на потребителите да качват видео клипове с виртуална реалност в YouTube през идващото лято.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване