05/29/15 07:40
(http://www.klassa.bg/)

Властта и живи класици откриха БГ Лувъра

 Почти целият кабинет, начело с премиера Борисов, както и вицепрезидентът Маргарита Попова, депутати, посланици и живи класици на родното изкуство откриха вчера новата Национална галерия „Квадрат 500”, известна като БГ Лувъра. Също като в понеделник, когато разведе журналисти из залите на музея, шефът на концепцията акад. Светлин Русев влезе в ролята на гид.

 

„Прочетох в един сайт: „Откриват нов музей със стари картини”. Казах на Вежди: „Отсега нататък в новото крило само мои картини и на нови автори”, пошегува се Бойко Борисов по време на официалната церемония.

 

Уникални

 

неща

 

и експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света. Много преди да дойде демокрацията, умни хора са давали пари и са откупували подобни неща. Пожелавам ви успех”, добави той. „Музеят не е просто място, в което окачваме картини, то е място, където съхраняваме паметта на една държава и това носи идентичността на една нация”, заяви пък министърът на културата Вежди Рашидов, който в първия си мандат сключи договор за европейско финансиране на проекта за изграждане на музея.

 

Той допълни, че засега е създадена само костната система на галерията и от тук нататък всички имат много работа, защото тя трябва да бъде изпълнена с живот.

 

Акад. Русев пък подчерта, че „една красива илюзия вече е част от духовната територия на България”. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отбеляза от своя страна, че

 

инвестицията

 

по проекта

 

за музея е 27 млн. лв. по ОП „Регионално развитие”.

 

Само вчера 2000 души, предимно млади хора, са посетили „Квадрат 500”, отчете неговата шефка Слава Иванова. В Национална галерия могат да се разгледат близо 2000 произведения в общо 28 зали на четири етажа. Входът е от към площад „Свети Александър Невски”. От днес се влиза вече с билет на цена 10 лв. Работното време е от 10 часа до 18 часа, без понеделник.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване