05/29/15 15:09
(http://www.dnevnik.bg/)

ДПС: Валери Симеонов все по-упорито поглъща Реформаторския блок


Валери Симеонов все по-упорито поглъща Реформаторския блок и идейно, и ценностно. Това коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по повод седемте условия на Патриотичния фронт, за да продължи да подкрепя правителството.

Според него дясното, в лицето на РБ, губи своята идентичност на политическа сила, която е съзвучна на европейските стандарти за правата и свободите на човека. той обясни, че се затруднявал да различи Реформаторския блок от Патриотичния фронт. Няма нищо по-естествено от това, ултиматумът на ПФ да се представя като ултиматум на РБ, защото взаимодействието им е очевадно, заяви още Местан. По думите му това е проява на ниска политическа култура, особено когато поставените условия са откровено неприемливи за основния субект на властта.

На въпрос за служебната му охрана от НСО Местан заяви: "Аз не решавам дали да бъда охраняван или не. Това е решение на специализираните органи на българската държава, с което съм длъжен да се съобразя". Добави, че имал силни резерви, но решението не било негово и нямал особено полезни ходове. "Уверявам ви, че да бъдеш охраняван е лоша участ. Това е равно на много сериозно ограничаване на свободата, личното пространство. Бих бил най-щастлив този режим на специална охрана да бъде снет", заяви лидерът на ДПС.

"Проблемът в сектор "сигурност" трябва да се осмисли не само от ДПС, а от всички парламентарни групи, като голям политически, но по своята същност надпартиен проблем, настоя още Местан. Според него всяка политическа сила трябва да гласува съобразно собствената си експертиза.

Местан коментира и напрежението в Гърмен, където според него властите действат адекватно с предприетите мерки за осигуряване на реда, за да се избегнат сблъсъци. Според него обаче дълбокият политически въпрос е не как действа държавата, когато напрежението вече се е породило, а същинският въпрос е за превантивната политика на българската държава. Смятам, че с проблемът с ромската интеграция не бива да се ангажираме само, когато вече имаме огнища на напрежение, а да се води добре осмислена последователна държавна политика за интегриране, добави той.

Лидерът на ДПС подчерта, че избягването на следващия конфликт, може да стане само чрез образователна интеграция. "Когато ние говорим за проблема с ранното отпадане на ромите от училищната степен, виждаме проблема не в училищната, а в предучилищната степен. Няма да имаме реални реформи в образованието, няма да имаме реална държавна политика за интегриране на ромите, докато не се реализира идеята на ДПС, всяко българско дете след навършване на 4 години да мине през детска градина", подчерта той. Според него, осигури ли се това, ще се осигури и минимум средно образование, а оттам нататък и заетост.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване