05/29/15 07:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Кипърските преговори отбелязаха най-големия напредък от десетилетие


Гръцките и турските кипърски власти се договориха да отворят още два пропускателни пункта по разделителната линия между северната и южната част на острова, съобщи "Ройтерс". Освен това те ще свържат част от електрическите си мрежи, каза пратеникът на ООН Еспен Барт Айде.

В четвъртък президентите на Кипър Никос Анастасиадис и на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ се срещнаха за втори път след възобновяването на мирните преговори по-рано този месец.

Споразумението за пропускателните пунктове по границата има за цел да влее нов импулс в преговорите, както и да спечели скептиците, като подчертае ангажимента на лидерите да решат десетилетния проблем чрез осезаеми стъпки.

Двамата лидери са се договорили също да свържат и мрежите на мобилните телефони в двете части на острова.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната част на острова след държавен преврат, подготвен от кипърски гръцки националисти с цел присъединяване на страната към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република, която досега е призната единствено от Анкара.

Договорките от четвъртък отразяват нарастващият опитимизъм, че конфликтът между двете страни е към края си след десетилетия, в които медиацията се проваляше. Мирните преговори, блокирани в продължение на месеци, бяха подновени през май, след като Мустафа Акънджъ спечели президентските избори в Северен Кипър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване