05/29/15 08:09
(http://www.klassa.bg/)

Кожата на опитни мишки е изтъняла след три месеца в Космоса

  Възможно е животът в условия на безтегловност за продължителни периоди от време да причинява изтъняване на кожата, според проучване върху мишки, които са прекарали три месеца на борда на Международната космическа станция (МКС), пише The Verge. Вече е известно, че дългите космически експедиции носят рискове за здравето. Нулевата гравитация увеличава вероятността от образуване на камъни в бъбреците, например. Предишни изследвания доказват, че астронавтите са изложени и на риск от намаляване на костната плътност и загуба на мускулна маса. За разлика от костите и мускулите обаче, досега ефектът на намалената гравитация върху кожата не е изучаван задълбочено. 
В рамките на новото изследване шест мишки, наричани астромишки, са живели в контролирана среда на орбиталната станция в продължение на три месеца. На пръв поглед това не изглежда много време, но три месеца от живота на една мишка се равняват на 10 човешки години. Междувременно друга група от мишки е била наблюдавана в лаборатория на Земята, изпълнявайки ролята на контролна група. Три от мишките на борда на МКС са умрели, а при другите три е установено значително намаляване на дебелината на средния слой на кожата, наричан дерма. Промяната наподобява промяната при остаряването на бозайниците, посочват учените. Те са установили, че гените, свързани с конвулсиите и развитието на мускулите под кожата са се активизирали. Микроскопски анализ показва още, че косъмчетата остават за много по-дълго време във фаза на активен растеж. 
“Ефектът върху цикъла на окосмяване беше напълно неочакван”, казва Бети Нусгенс от Университета в Лиеж, Белгия. Тази промяна може да изглежда минимална, но клетките, свързани с растежа на космите са стволови клетки, които имат способността да се превръщат в различни видове специализирани клетки в зависимост от това, къде в тялото се намират. Ако стволовите клетки, участващи в растежа на космите са повлияни от космическата среда, то е възможно и други стволови клетки, в други части на тялото, да се влияят. “Това заслужава повече внимание в бъдеще, заради изключителното значение на стволовите клетки за почти всеки аспект на биологията”, изтъква Нусгенс. 
Фактът, че само три мишки са оцелели при престоя в Космоса намалява надеждността на резултатите от изследването и то не съответства на стандартите, които се прилагат при биологични експерименти на Земята. За съжаление, уникалността на теста не предполага, че скоро той ще бъде повторен. Резултатите би трябвало да се разглеждат като предупреждение при планирането на дългосрочни мисии в Космоса и да провокират провеждане на допълнителни изследвания, отбелязва The Verge.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване