05/29/15 09:03
(http://www.dnevnik.bg/)

Корнелия Нинова: БСП е твърдо против и съдебната, и пенсионната реформа


БСП е твърдо против правителствените предложения както за реформа на съдебната власт, така и за промени в правилата за пенсиониране, няма да ги подкрепи и предлага собствени решения. Това потвърди в интервю за Би Ти Ви депутатът от левицата Корнелия Нинова. 

Зад предложените конституционни промени социалистите виждат опит за политическа подмяна на персоналния състав на Висшия съдебен съвет. "Променяме закона и структурата, за да е повод за персонална промяна", коментира тя, като по този начин припомни практики и на предишните управления. 

По повод отказа на парламентарната група нейният член -  зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов да оглави парламентарната комисия за промените в конституцията, както предложи ГЕРБ, Нинова поясни:  "Не споделяме тези реформи, затова е недопустимо по процесуални причини да оглавим тази комисия". Вчера БСП излъчи Май Манолова и Чавдар Георгиев за членове на временното звено.

"Хората никак няма да усетят промените в конституцията," заяви Нинова по повод усещането на обществото за безнаказаност на нарушителите на реда, засилено след конфликта в Гърмен. 

Нинова даде пояснения и за поисканата вчера от БСП оставка на правосъдния министър Христо Иванов. Според нея той е извършил сериозно нарушение като юрист и е злепоставил България в чужбина като е внесъл за ратификация засекретено споразумение, подписано между прокуратурата и Международния наказателен съд в Хага. Според левицата документът не подлежи на ратификация и не е трябвало да бъде внесен, освен това депутатите не били запознати с текста му, който им бил преразказан. 

Нинова призна, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е положил усилия да постигне подкрепа за промените в правилата за пенсиониране, но според нея не  е успял. "Цели гилдии и политически партии не го подкрепят", каза тя.

Депутатът от БСП изтъкна, че кабинетът предлага невъзможни за изпълнение правила - осигурителен стаж от 40 г. и възраст от 65 г. "Това означава на 25 години да си започнал работа и да нямаш пропуснат ден", посочи тя.

Затова левицата предлага свой вариант - замразяване на възрастта и стажа, увеличаване на осигуровките с 3 процентни пункта и на максималния осигурителен доход.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване