05/29/15 07:30
(http://www.klassa.bg/)

Настъплението на безжичните зарядни

 Безжичните зарядни устройства набират популярност и вече не са екзотика, за която са чували малцина и почти никой не е виждал. Очакванията на експертите са този пазар да се „взриви" още тази година с излизането на новите мобилни устройства на Apple и Samsung. Тази технология вече се развива активно и в автомобилната индустрия.

 

Според изследване на Market Intelligence & Consulting Institute през 2014-а обемът на пазара за безжично зареждане на батерии е достигнал $1,6 млрд. Това обаче е незначителна част от 250-те милиарда долара, похарчени за смартфони.

 

С излизането на новите безжични продукти на Apple и Samsung този пазар се очаква да нарасне до $2 млрд. през 2015-а и $7,9 млрд. към 2019-а. Доставката на такива устройства ще достигне 30 млн. тази година и ще се увеличава с 60% годишно, а средната им цена ще пада заради обема на продажбите и конкуренцията. Секторът на потребителската електроника до 2019-а ще състави 95% от продажбите на безжични зарядни, а делът на промишления сектор, включително автомобилната индустрия, ще расте все повече.

 

Първите големи мобилни брандове, които започнаха производството на смартфони с поддръжка на безжично зареждане, бяха Nokia и LG. През 2012-а финландската компания представи Lumia 920, а корейците – Nexus 4. И двете устройства поддържаха

 

индукционно зареждане по стандарта Qi

 

(произнася се „Чи"). Сега такива модели имат Asus, HTC, Huawei, LG Electronics, Motorola, Nokia, Samsung, Sony и руската Yota. Новите Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge пък поддържат не само Qi, но и други стандарти за безжично зареждане.

 

Принципът на работа на тази система е прост: ролята на предавател на енергия се поема от индукционна намотка в зарядното устройство. Втората намотка – приемник, се намира в самия смартфон. Променливият ток в предавателя генерира електромагнитно поле. Попадайки в приемната намотка, то се преобразува в електричество, с което пък се зарежда акумулаторът.

 

Въпреки че първите безжични зарядни се появиха преди около 5 години, заради тяхната относително висока цена, допълнително тегло, специфичност на употребата и ниска ефективност, те все още не се радват на голяма популярност. Нещата могат да се променят коренно с излизането на Samsung Galaxy S6, който има вградена такава функция, съхранявайки при това опцията за бързо презареждане.

 

Успехът на всяка нова технология зависи от няколко фактора, ключов от които е навременността на нейната поява и готовността на производителите да я внедряват в устройствата си. Ако погледнем историята на смартфоните, сензорният дисплей, който стана популярен благодарение на първия iPhone, се появи на пазара много преди това. Но тогава купувачите все още не бяха готови към толкова радикална промяна на обичайната схема на взаимодействие с мобилния си телефон и предпочитаха стандартните бутони. С течение на времето, когато все повече производители представиха модели със тъч-скрийни, „умните" телефони започнаха да разчитат изцяло на тях (с изключение на някои модели на BlackBerry, които в крайна сметка изгубиха битката и се превърнаха в бутикови устройства).

 

Аналогична е ситуацията и с безжичното зареждане, коментират специалисти. Когато Nokia пусна първия си смартфон с такава технология, се оказа, че купувачите не са готови за нея – ти бяха свикнали с традиционните зарядни. От своя страна производителите на аксесоари не можеха да си позволят да обслужват едно-единствено устройство, пък било то иновативно. С течение на времето и други брандове започнаха да инсталират безжични устройства в своите устройства (или пък да ги правят съвместими със стандарта Qi) и да изтъкват тази технология като предимство пред конкурентите. Производителите на аксесоари бързо се ориентираха накъде духа вятърът и на пазара вече има много Qi продукти, с които могат

 

да бъдат оборудвани повечето съвременни смартфони

 

Ако искате купеното ви преди година-две мобилно устройство да се зарежда безжично, първо трябва да проверите дали е съвместимо със стандарта Qi, който е най-масов. След това си купете съответния модул с намотка, който се инсталира лесно под капака на смартфона. После е достатъчно да го поставите върху което и да било било безжично зарядно, маркирано със символа Qi. В повечето случаи то представлява плосък панел с кръгла или правоъгълна форма, който се поставя в легнало положение върху бюрото, но има и модели със стойки под наклон.

 

Имайте предвид, че ефективността на предаване на енергия в най-добрия случай е около 70%. Това означава, че мобилният ви апарат ще се зарежда чувствително по-бавно, отколкото по стандартния начин. В интернет се продават както оригинални безжични комплекти, така и произведени от лицензирани фирми за аксесоари. Разбира се, пълно е и с китайски ментета за по няколко долара, чието единствено предимство е ниската цена.

 

В близко бъдеще се очаква масово фабрично вграждане на безжично зареждане в смартфоните и други мобилни устройства. Това ще направи модулите по-компактни и ефективни и ще понижи себестойността им. Колкото повече водещи производители разпространят тази технология, толкова повече ще свикнат с нея масовите потребители. Точно това е призванието на новите флагмани на Samsung. Уловката при тях е, че те са фабрично оборудвани с модули за безжично зареждане, но в оригиналния комплект не е включено самото индукционно зарядно, тоест него трябва да си го купите отделно, а цената му е около 60 лв.

 

Понастоящем технологиите за безжично зареждане вече са прекрачили границите на пазара за мобилни устройства и скоро ще намерят приложение в други отрасли, като например автомобилната промишленост. В хибридните и изцяло електрическите автомобили вече на практика има готови за масово производство решения. Компанията Qualcomm представи 3,3 kW панели за безжично зареждане на Honda Accord Hybrid. Според производителя така ще се увеличи мощността на системата над два пъти (от 7kW дори до 20kW). Qualcomm е и технически партньор на Formula E – шампионатът по състезания с електромобили. Създаването на системи за безжично зареждане на болидите е главната цел на дългогодишния договор между организаторите и производителя.

 

Системата на Qualcomm представлява мощна индукционна намотка на пода на автомобила и панели с намотки, разположени на пода на гаража или на състезателната стоянка. Макар че все още не е доказано дали мощното електромагнитно поле влияе отрицателно на организма, датчици изключват захранването, ако засекат присъствието на човек или животно.

 

Безжичната технология позволява по-удобно зареждане на автомобили. Достатъчно е да паркирате на определеното за целта място, без да се занимавате с включване и изключване на кабели. Друга набираща популярност идея е монтирането на индукционни намотки под самите пътища, като така електромобилите на практика няма да имат ограничение в пробега.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване