05/29/15 13:13
(http://pik.bg)

Николай Цонев: Правителството отново се опитва да овладее прокуратурата

Николай Цонев: Правителството отново се опитва да овладее прокуратурата

„Не е сега времето Конституцията да бъде променяна. Скоро предстоят местни избори и всяка промяна на основния закон ще носи предизборен оттенък“. Това заявява председателят на ПП „Нова алтернатива“ в съобщение, изпратено до медиите.

„Явно в бързината си да внесат проекта, от ГЕРБ са нарушили Закона за нормативните актове, т.к. никъде в мотивите не са посочили причините, които налагат сегашните промени, нито пък са представили доклад защо действащата Конституция не може да се справи с настоящата ни среда“, коментира Цонев.  

„И най-важното, в мотивите към проекта се посочва, че Висшият съдебен съвет се разделя на съдийска и прокурорска колегия, за да се гарантира по-голяма отчетност и прозрачност при осъществяване на кадровите правомощия по отношение на прокуратурата. Много интересно, за каква точно прозрачност става въпрос, след като с промените се предлага мнозинството от прокурорската колегия да се избира от Народното събрание, респективно от управляващото мнозинство. Това единствено ще доведе до засилване зависимостта между прокуратура и управляващите партии. Когато решаващото мнозинство при прокурорите се определя от мнозинството в Парламента, за каква независима съдебна власт става въпрос.. Реалността е, че това е пореден опит на правителството да овладее прокуратурата..“, завършва председателят на ПП „Нова алтернатива“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване