05/29/15 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Пентагонът разпрати антракс в 9 щата и Южна Корея

 Американската армия погрешка изпрати живи бактерии антракс на лаборатории в девет щата и военна база в Южна Корея след като не е успяла да "деактивира" бактериите миналата година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представители на администрацията.

 

Пентагонът съобщава, че няма информация за

 

заразяване или опасност

 

за гражданите, но четирима цивилни са били подложени на профилактично лечение, което обикновено включва ваксина против антракс и антибиотици. Двадесет и двама военнослужещи в южнкорейската база също са били подложени на превантивни мерки, въпреки че никой от тях засега не дава признаци на излагане на бактерията.

 

Четиримата цивилни в САЩ са в "минимален риск", коментира говорител на Центъра за контрол и предотвратяване на заболявания (CDC), който разследва случая. Те са "изпълнявали процедура, която  изпратила субстанцията", добавя той. Антраксът, който бил изпратен от военна лаборатория в Юта в "неактивно състояние", трябвало да бъде ползван за създаване на полеви тест за разпознаване на

 

биологични заплахи

 

"Заради мерки за сигурност до приключване на разследването изпращането на този материал е спряно", заяви говорителят на Пентагона полковник Стийв Уорън.

 

Преди 11 месеца CDC допусна сходен инцидент с антракс. Изследователите в лаборатория, работила с опасни патогени изпрати смятан за умъртвен антракс в друга лаборатория, която няма толкова добра защита. В резултат десетки служители на CDC бяха изложени на бактерията, но нито един не са разболя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване