05/29/15 07:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Поредни глоби, дупки в закона и рушащи се ценни сгради


Максимално възможната глоба от 100 000 лева ще бъде наложена в близките седмици на собствениците на една от малкото къщи в стил сецесион в София - тази на ул. "Шипка" 38 и по-известна като къщата на архитект Георги Фингов. Това научи "Дневник" от източници в Столична община.

Досега от дирекцията за контрол на строителството на общината са издали редица предписания и препоръки за спешни мерки и ремонти по рушащата се от години сграда, но те не са били спазени. Така сградата, която е паметник на културата с национално значение, тъне в разруха. Затова и от общината са решили да предприемат действия за глобяване на собствениците.

Действията, а и бездействието на собствениците на ценната къща на много апетитно място в центъра на София, от години водят към нейното поне частично разрушаване. С идеята на мястото да изникнат нови огромни и печеливши сгради.

За къщата на ул. "Шипка" 38, строена в стил сецесион от едни от най-известните архитекти на стара София за негов дом - Георги Фингов, има съгласуван план за реконструкция. Според одобрения с подписа на тогавашния шеф на Института за паметниците на културата Георги Угринов през 2009 г. план сградата ще се надстроява с три етажа, а до нея ще се издигне нова пететажна сграда. "Не е възможно да се изпълни този план, без да се махне покривът, а той е сред най-ценните", коментира преди време пред "Дневник" арх. Валентина Върбанова, работила в общинското дружество "Стара София" по време на съгласуването на проекта. Не е ясно и какво ще стане с интериора в стил сецесион, който също е рядък за България. Според експертите съгласуваният план на практика ще обезличи паметника и той ще остане поредната апликация върху стъклото и бетона.

Проект по плана така и няма. И няма и как да има, тъй като този план не е подписан от главния архитект на София Петър Диков, който го оспори неколкократно. А санкцията на главния архитект е задължителна. От години собствениците на имота се опитват да издействат получаване на разрешението и да задействат плана. Но досега не са успели.

След като няма да изникне поредният МОЛ или хотел, поне някоя бизнес-сграда, няма да има нищо. Изглежда това е замисълът в случая със сградата на арх. Фингов, по която не се ремонтира нищо, въпреки редицата предписания.

Все пак тактиката на собственици на подобни имоти да оставят сградите да рухват и после да строят на тяхно място в освободеното пространство, би трябвало вече да не е работеща. Тъй като от няколко години в закона за културното наследство действа текст, който изисква ценните къщи да бъдат възстановявани от собствениците им в оригиналния им вид. Засега този текст обаче не е бил прилаган. И предстои да се види от практиката дали той ще може да бъде задействан, дали невзимащи от години мерки собственици все пак ще бъдат принудени да поддържат и възстановят имотите. Или разпоредбата ще се окаже недействаща, както друг законов текст за принудително ипотекиране на такива рушащи се ценни сгради /виж карето/.



Към момента единственото, което явно се прави, е налагане на глоби на собствениците. Това обаче по-скоро не действа или поне не се вижда да е подействало. Като при старата Захарна фабрика в София например. От сградата - паметник на културата с национално значение, днес са останали само руини. 

През 2009 г. двама души бяха затрупани от срутила се сграда в комплекса. И тогава собствениците бяха глобени - общината поиска максималните 100 000 лв., а съдът постанови 50 хил. лв.  Досега обаче мерки не са взети.

100 000 лева глоба наложи Столичната община на собствениците на къщата на Яворов, която се намира на ул. Раковски 136 и също от години тъне в разруха. Санкцията е потвърдена наскоро и на първа инстанция от съда. Но собствениците продължават обжалването.



Дупка в закона

Според закона за културното наследство общината или държавата би трябвало да могат да ипотекират ценни сгради, чиито собственици не ги поддържат. Със средствата държавните или местните власти трябва да се направят необходимия ремонт, а ипотеката да се изплаща от неизрядния собственик. Ако той не изпълнява задължението си, се предвижда и отнемане на имота. Текстът, който би трябвало да реши именно казуси като тези с къщите на Яворов и Фингов, Захарна фабрика и много други, обаче се оказва мъртъв. Експерти в Столичната община коментираха, че са се опитали да го приложат, но нотариуси отказали да учредят подобна ипотека. Те обяснили, че не могат да стъпят само на закона за културното наследство и трябва да има изрични разпоредби в специализираните закони за нотариусите и за банките, за да може да се учредят такива ипотеки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване