05/29/15 14:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Проектът на закон за съдебната власт: Главният прокурор да може да бъде отстраняван


Ако главният прокурор не изпълнява задълженията си, той ще може да бъде отстранен от длъжност. Това е записано в идеите на министерството на правосъдието, свързани с прокуратурата, записани в проекта на Закона за съдебната власт. Проектът беше представен днес от министър Христо Иванов. Той заяви, че е отворен за дебат, особено по темите за държавното обвинение и е готов на компромис срещу всеки аргумент.

Предложението за отстраняване на главния прокурор ще могат да правят най-малко трима членове на прокурорската квота или министъра на правосъдието, а решението ще се взима от Пленума на ВСС с квалифицирано мнозинство от 17 гласа. Подобна възможност е предвидена и за председателите на двете върховни съдилища.

В проекта вече няма да е записано, че прокуратурата е централизирана, ще остане, че е само единна. Закрива се Върховната административна прокуратура, като ако се налага административни отдели ще могат да бъдат създадени към окръжните прокуратури и Върховната касационна прокуратура.

Без предварителни проверки и устни разпореждания
Едно от ключовите предложения е че държавното обвинение вече няма да може да прави предварителни проверки. Така при получаване на сигнал държавното обвинение ще трябва да образува директно досъдебно производство. Ако в рамките на него нищо не се установи, тогава делото се прекратява. Проверки ще могат да се правят по Закона за МВР във връзка с превенцията срещу престъпността.

Отделният прокурор вече няма да е подчинен на своя началник, освен по отношение на организацията на работа и администрирането на преписките. Вече няма да може да се нарежда - чрез устни инструкции или по друг начин на прокурорите как да решават делата си. Ако има несъгласие, горестоящите прокурори ще трябва сами да вземат делото и да го решат сами. По този начин те ще поемат и цялата отговорност.

Новият Закон за съдебната власт отразява и предложенията на главния прокурор за децентрализация на държавното обвинение. Едновременно с това Сотир Цацаров ще бъде подложен на нови форми на отчетност пред своите колеги. Той ще трябва да представя пред прокурорската колегия във ВСС годишния доклад за работата на прокуратурата и да отговаря на поставените въпроси от прокурорите, гражданите и гражданските организации.

В проекта на ЗСВ е записано, че прокурорът от по-горестоящата прокуратура може да извършва всички действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, и писмено да спира и да отменя постановленията им в определените със закон случаи. А в случаите, когато не е съгласен с оценката на доказателствата и с вътрешното убеждение на подчинените му прокурори относно начина, по който да се реши преписката, горестоящият прокурор извършва сам съответните действия.

Да отпадне случайното разпределение на преписки в прокуратурата, а то да се извършва по правила предложени от главния прокурор и приети от прокурорската колегия на ВСС, е едно от другите предложения в закона. Прокурорската колегия ще приема и докладите на всеки един от шефовете в прокуратурата за работата през годината.

Изисквания към главния прокурор - да е предан към върховенството на правото

В закона са записани по-широки изисквания за кандидатите за главен прокурор.  Тя трябва да са на първо място почтенни, да имат несъмнена способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; да са с висока професионална компетентност, което включва задълбочени правни познания и широка правна и обща култура, богат практически опит в областта на наказателното правораздаване и конституционното право, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности, подходящи за изпълнение на държавната наказателна политика;  кандидатът трябва да е предан към върховенството на правото: с доказан принос за утвърждаването на правовата държава, преданост към конституцията и демократичния ред; 

Записани са и изисквания към характера -  "да притежава изявана независимост, воля за налагане на законността, лична решителност при изпълнение на служебните задължения и проявена гражданска смелост" и да има лидерски качества - "да притежава развити умения за работа в екип, за мотивиране и ръководене на колеги, за търсене и понасяне на отговорност". Освен това той ще трябва да има "принос за развитието на правосъзнанието в обществото, като притежава обществена чувствителност и доказани способности за активно утвърждаване на ролята на прокурора като гарант на законността , обществената сигурност и защитата на правата на човека."  Предложение за назначаване на ръководител на прокуратура, с изключение на предложение за главен прокурор, ще могат да правят ръководителите на горестоящите прокуратури, министърът на правосъдието и самият кандидат за заемане на длъжността.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване