05/29/15 08:41
(http://www.dnevnik.bg/)

"Ройтерс": Има все повече пречки пред разрастването на "Ислямска държава"


Двете големи победи в Рамади в Ирак и Палмира в Сирия позволиха на "Ислямска държава" да даде надежда на бойците си и принуди Вашингтон да започне да преосмисля стратегията си. Въпреки че исламистите днес се кълнат, че ще превземат Багдад и Дамаск, засега изглежда, че възможностите да разширят териториите си са малки, пише "Ройтерс".

През последните месеци терористичната организация и печели, и губи територия в Ирак и Сирия. Вече са превзели лесните цели и се налага да хабят много ресурси за да задържат и управляват териториите, които вече са завладели.

В Ирак "Ислямска държава" вече държи повечето територии, в които преобладават сунитите. Шиитското правителство отвърна на загубата на Рамади като изпрати шиитските отряди, спечелили няколко града край река Тигър да си върнат столицата на провинция Анбар.

В Сирия опозиционни сунитски групировки, които някога се смятаха за по-слаби от "Ислямска държава" се ползват с подкрепата на арабски държави и разширяват територията си за сметка на правителството на Башар Асад, а и в двете държави ислямистите губят сражения с кюрдите.

Въпреки че има ограничения за разширяването на "халифата", победите от последния месец дават на ислямистите енергията, важна за запазването на контрола над териториите, които в момента владеят.

Ограниченията в Ирак

В Ирак, след като армията се оттегли и "Ислямска държава" бързо завладя голяма част от Севера, правителството и шиитските отряди успяха да ги спрат нападението едва пред портите на Багдад.

Ислямситите не успяха да превземат Самара – един от най-важните за шиитите градове, който се бяха заклели да унищожат. Правителството и добволците контролират столицата и не позволяват на джихадистите да овладеят населените със сунити територии на юг и на запад.

През март правителствената войска настъпи на север в долината на Тигър и успя да превзема Тикрит. Шиитските отряди, които се финансират и въоръжават от Иран и се ползват от ирански военни съветници се доказаха като добри войници, въпреки че Вашингтон се притеснява от ролята им.
Засега правителството не ги праща извън населените с шиити територии, но след падането на Рамади на тях се пада задачата да си го върнат. САЩ обаче се опасяват, че присъствието на шиитски бойци ще накара сунитските племена да се присъединят към "Ислямска държава".



Представители на джихадистите, разговаряли с "Ройтерс" посочват, че най-големият им проблем в Ирак е предотвратяването и потушаването на бунтове на сунити, които се опълчват на властта им. Досега стотици местни лидери са били убити, но това насилие може да доведе единствено до повече кръвни вражди.

Експертът по Ирак Майкъл Найтс смята, че с превземането на Рамади ислямистите са достигнали до естествената граница на сунитска държава. "ИДИЛ продължава да губи територия в Ирак, вместо да я печели, въпреки тактически гамбити като Рамади", казва той. "Те вече могат само да действат ограничено по периферията на вече завладяното"

Възможности в Сирия

Сирия предлага повече възможности за ислямистите, най-вече заради слабостта на режима на Асад. Страната е населена предимно със сунити, което означава, че групировката ще среща по-малко "естествени" пречки. Вашингтон не подкрепя управлението, а Асад няма силни съюзници, които могат да му предоставят войници.

За разлика от Ирак обаче, в Сирия "Ислямска държава" е само една от много сунитски групировки, които се сражават помежду си и срещу управляващите, от джихадистите от "Фронт Нусра" до относително светски настроени националисти.

Когато "Ислямска държава" се разрастваше в Ирак миналата година и започна да прехвърля пленено оръжие в Сирия, изглеждаше, сякаш много от сунитските групи ще изчезнат. През последните месеци много от тях отказаха да се включат в "халифата" и започнаха да получават оръжие и средства от съседните арабски държави. Това им позволи да побеждават и войниците на Асад, и да задържат задълго териториите си.



"Ислямска държава" също се разраства и опитва да привлича нови джихадисти, но на много сирийци не се нравят чуждестранните им бойци и халифът-иракчанин Абу Бакр ал-Бадгдади. Лидерите на другите групировки знаят, че за да запазят подкрепата на арабските държави е да се противопоставят на "Ислямска държава".

Победата в Палмира обаче доказа, че "Ислямска държава" все още е най-силната сунитска групировка в Сирия, което е по-важно в борбата за подкрепата на ислямситите от другите групи, отколкото стратегическите интереси на лидерите им

"Работим в посока на внасянето на повече бойци. Затова завладяването на Тадмур (Палмира-бел.ред.) беше много важно", казва в интервю за "Ройтерс" неназован представител на "Ислямска държава". "Към нас се присъединяват нови бойци. Сирийски бойци. Те установиха, че Държавата е истинна и че изпълнява обещанията си и връща достойнството".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване