05/29/15 09:30
(http://pik.bg)

Соня Станкова в галерия "Дяков": Направено с много любов

Соня Станкова в галерия "Дяков": Направено с много любов

В България много неща могат да се създадат, но въпросът е кое ще устои, казва Ана Дякова, галерист от Пловдив.

Малката галерия "Дяков" на Сахат тепе, създадена преди 19 години, отдавна се утвърди като адрес на истински доказаното изкуство. Биографията й пишат много художници, сред тях са и онези, които вече се преселиха в музеите - Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Георги Баев, Кольо Карамфилов, Генко Генков, Ангел Василев. За пръв път от толкова години галерията покани не художник, а фотограф. Впрочем Соня Станкова е фотограф-художник, а публиката при откриването упорито наричаше фотографиите "картини". "Няма постобработка, няма фотошоп - всеки кадър е създаден на мига, в който е заснет. Историята му завършва тогава, а не започва оттук.

Голи женски тела с прожектирани върху тях предварително направени снимки и отражения във водата са двете големи теми, по които Соня Станкова работи от две години. Изложбата се превърна в събитие, а тепето оживя от приятели на галерията и на Соня Станкова от цялата страна. Соня Станкова получава званието фотограф-художник през 1990 година, а още от 1982 показва творчеството си в самостоятелни изложби - над 30 до днес, у нас и по света. Студийните и портрети, особено на жени, са уникални.

Тя изучава и човешкото присъствие в околната среда, а един от най-интересните и проекти, получили отзвук и сред хора, които иначе няма да дойдат на изложба, е " Хората на Пловдив" - 500 лица на града. "Реална абстрактност" се нарича изложбата на Соня Станкова, с която галерия "Дяков" отбеляза 19-ия си рожден ден и събитието някак намести фокуса на културата в Пловдив към доказалите се в годините измерения. Точно с такива празници, с такива изложби и с такова жадно възприемане на изкуството Пловдив през годините създаде своята слава на столица на културата. Без гръмки титли и изхвърляния, а с много любов. Точно както Соня Станкова го каза. Това е правено с много любов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване