05/29/15 08:07
(http://www.klassa.bg/)

Суперкомпютър помага за подобряване на растителни сортове

 Биолози са направили пробив, откривайки нов начин за подобряване на реколтата с помощта на суперкомпютър, пише Tech Times. Изследователи от Мелбърнския университет, Университета на Куинсленд и изследователския отдел на IBM са успели да изучат в детайли наноструктурата на целулозата, използвайки суперкомпютъра Blue Gene/Q на технологичния гигант. 
Машината е способна да разработва триизмерни модели, като скоростта й се измерва в петафлопсове (PFLOPS). Флопс е единица, обозначаваща броя инструкции, изпълнявани от даден процесор в секунда. Петафлопсовата бариера е прескочена за пръв път от суперкомпютъра Jaguar през 2008 година. 
Благодарение на Blue Gene/Q изследователският екип е успял да събере интересни данни не само за образуването на целулозата - процес, познат като биосинтез, но и за съставните й части. Суперкомпютърът е извършил неизброими изчисления, за да моделира движението и матрицата на атомите на целулозата. Биолозите са открили, че в елементарната фибрила на целулозната структура съществуват между 18 и 24 вериги. Това е доста по-малко от 36 вериги, които се смяташе, че съществуват досега. 
Моделирането на динамиката и структурата на целулозата на молекулярно ниво ще позволи на учените да създадат сортове, които са по-устойчиви на болести. Събраната информация ще помогне и да се усъвършенстват производствата на хартия и естествени влакна, в които целулозата играе главна роля. Проучването е публикувано в журнала Plant Physiology. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване