06/03/15 04:45
(http://www.klassa.bg/)

Атина най-после представи на кредиторите план за реформи

 Властите в Гърция проверяват 54 246 граждани на страната, изнесли пари в чужбина. Те разследват също и депозитите на милион и триста хиляди данъкоплатци, съобщава в. “Ви­­ма”.

 

В ръцете на финансовото министерство и данъчните власти в южната съседка са попаднали шокиращи случаи, свързани с

 

неплащане на данъци

 

и незаконно натрупано богатство, от които те се надяват да напълнят хазната. Става дума за данни от депозити на 1 364 069 данъкоплатци, сред които 54 246 гръцки граждани, които през годините на кризата са изнесли пари в чужбина. Смята се, че това са суми, надхвърлящи сто хиляди евро. Проверяват се също и други над пет хиляди случая на неправомерно забогатяване.

 

За целта ще бъде проследено движението на капитали в рамките на множество списъци, стигнали до властите, като “списъкът Ла­­гард”, съдържащ 1727 име­на, “списък на хора за преведени пари в чужбина” (това са над 50 хиляди физически лица), “списък от Лих­тенщайн”, касаещ банкови депозити на гърци в банки в Лихтенщайн, “списък от Люксембург” с 38 имена, “списък от Велико­британия” с 306 имена, придобили недвижимости във Вели­ко­британия, “списък в 65 СD-та, при­­тежавали от 2000-та до 2012 година банкови сметки в чужбина, по които наведнъж са извършвани преводи от 100 до 300 хиляди евро”.

 

Гърците заедно с кипърците, унгарците и португалците са европейците, заявили, че са незадоволени от стандарта си на живот. Това показва разпространено в Брюксел изследване на Европейската статистическа служба (Евростат).

 

По десетобалната система гърците са оценени с 6,2 за стандарта им на живот, до­­като други европейци, като датчани, финландци и шве­ди са получили оценка 8.

 

По отношение на жилището средният европеец е оценен с 7,8, докато средният грък е получил оценка 7, която се смята за най-ниската сред държавите от ЕС.

 

Според Евростат гъркът бил незадоволен още от условията на работа, от липсата на свободно време и от финансовото си състояние.

 

Междувременно премиерът Алексис Ципрас съобщи вчера, че през изминалата нощ гръцкото правителство е представило на своите международни кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕС) “пълен” и реалистичен план за реформи,

 

за да издейства деблокиране

 

на краткосрочното финансиране на икономиката на Гърция.

 

Ципрас не даде подробности за предложенията на неговото правителство, но уточни, че “въпросът с концесиите ще бъде труден”.

 

Изявлението на премиера става на фона на спекулациите, че Атина е на път да получи ултиматум от кредиторите след четири месеца преговори за реформи в страната, които не са постигнали никакъв успех.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване