06/03/15 09:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Европейският парламент ограничи сътрудничеството си с Русия


Европейският парламент отвърна на руската забрана за влизане на европейски политици и военни лидери в страната, като обяви, че специалният пратеник на Москва в Брюксел вече не е добре дошъл, а руските депутати ще бъдат проверявани преди да бъдат допуснати, предаде "Ройтерс".

Изявлението на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц дойде седмица, след като руското външно министерство състави "черен списък" на 89 политици, военни и разузнавателни служители, включително открити критици на Русия.

Преустановява се и дейността на комисията за парламентарно сътрудничество между ЕС и Русия в Европейския парламент.

Мерките включват и спирането на свободния достъп на Владимир Чижов, руският посланик в Европейския съюз, което означава.

Молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай. Мартин Шулц вече съобщил решението на руския посланик в Брюксел.

Според Европейския парламент руските власти не са успели да осигурят прозрачност за своите решения по съставянето на черния списък, както и да съобразят тези решения със задълженията си по международното право. По думите на Шулц засегнатите от забраната не са получили възможност да се защитят по правен път и да обжалват.

"Мартин Шулц днес информира руския посланик за ЕС, че... смята да вземе оправдани мерки в отговор", са обявили от офиса на Шулц.

В момента бившия президент на Украйна Виктор Янукович на свой ред обжалва включването му в "черния списък" на ЕС. Той е подал в Общия Съд на ЕС иск срещу необоснованото включване на него и на сина му в "черния списък" на Евросъюза, предаде ТАСС, позовавайки се на базирания в Люксембург Съд на ЕС.

Янукович и сина му са със забрана да влизат на територията на ЕС, а сметките им в европейски банки са замразени.

Поредният ход на Европейския парламент идва на фона на влошаващите се отношения между Русия и ЕС, които се изостриха особено след анексирането на Крим и наложените икономически санкции срещу руски и украински представители и организации.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване