06/03/15 05:10
(http://www.klassa.bg/)

ЕКА ще осъществи първото дистанционно „ръкостискане“ от Космоса

 Лостът за управление в Лабораторията по телероботика на Европейската космическа агенция (ЕКА) изглежда съвсем скромно, но това е измамна привидност. Предстои устройството да се превърне в част от космическата история. На сайта си Агенцията съобщава, че в сряда вечерта астронавтът Тери Въртс ще задвижи идентичен лост в модула „Колумб“ на Международната космическа станция (МКС) и това ще провокира точно същото движение на свързания с него лост в техническия център в Ноордвийк, Нидерландия. След това някой на Земята ще хване лоста, а Тери ще усети силата на движението чрез лоста на борда на станцията. 
Историческото първо дистанционно „ръкостискане“ от Космоса е част от експеримента „Haptic-2”, който тества изпращането на човешки усещания до и от Космоса. Целта на технологията е осъществяване на дистанционен контрол върху роботи. След 40-минутната орбитална сесия лостът ще бъде движен срещу материали с различна твърдост, за да се провери дали обратната реакция е достатъчно чувствителна, за да позволи на човека оператор да различи метал от мека пяна, например. 
Привидно простият експеримент изисква изключително сложен софтуер за контрол, не на последно място тъй като сигналът между МКС и наземната лаборатория ще се пренася чрез сателити на 36 хиляди километра над екватора, както и чрез наземната система на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Нарушването на комуникациите може да доведе до прилагане на прекалено голяма сила, така че софтуерът трябва да помогне да се компенсира и да поддържа оборудването в синхрон. Намиращото се в Космоса устройство включва видеокадри в реално време, върху които с помощта на добавена реалност ще се показва посоката и степента на прилаганата на Земята сила. 
В бъдеще астронавтите в орбитата на Марс може да използват усъвършенствани версии на технологията, за да контролират роувъри на повърхността на Червената планета, които извършват човешка дейност без физическо присъствие на хора. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване