06/03/15 04:50
(http://www.klassa.bg/)

Рейнджърите дезертьори сами купуват билета си за вкъщи

 Рейнджъри, които дезертират от задгранична мисия и подадат рапорт за прекратяване на договора си за военна служба, сами ще си купуват самолетния билет за вкъщи. Това предвиждат поправки в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, публикувани вчера в “Държавен вестник”. До момента правилата предвиждаха пътя обратно до България да плащат от джоба си само военнослужещите в Афганистан, Косово или друга размирна точка по света, които са  нарушили дисциплината в лагера и са били отзовани от министъра на отбраната.
С поправките в правилника се разписват и случаите, в които рейнджърите ще може да получават разрешение от министъра на отбраната за предсрочно завръщане още преди да е приключила мисията им. Това ще става при здравословни проблеми, установени при медицински преглед, както и по семейни причини. За такива ще се считат “смърт, нещастен случай или тежко заболяване” на близки роднини. Разписва се възможност военният да се връща по спешност в България и ако
семейството му е пострадало от бедствие
или авария. Тази разпоредба се добавя в контекста на тежките наводнения, които сполетяха страната ни през последните години и отнеха човешки животи.
В правилника се урежда и хипотезата за едновременно изпращане на мисия зад граница на двама военнослужещи съпрузи с непълнолетно дете. Това ще става само при изрично изразено от тях писмено съгласие.
Предвижда се също след края на мисията на рейнджърите да се поставят “оценки за изпълнение на функционалните им задължения”. По какви точно критерии ще се пишат те, ще се определи с акт на министъра на отбраната.
С публикуваните вчера промени се регламентират и правила за провеждане на конкурси за цивилни служители на МО за заемане на длъжности в международни организации извън страната. За участие в такива процедури ще се допускат кадри с безупречна репутация, които
не изтърпяват дисциплинарно наказание
Без право да се състезават за съответната служба, ще бъдат хората, които са заемали длъжност в задграничните представителства на България или в международни организации преди по-малко от 2 години. До конкурса за международната позиция няма да бъдат допускани и цивилните служители, които вече два пъти са се облажвали с подобни постове в чужбина. В заповедта за командироване на спечелилия позицията пък ще се посочват както мястото и срокът за командироване, така и най-дребните подробности покрай пътуването като например транспортното средство и маршрута.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване