06/03/15 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Сенатът на САЩ прие реформа, реабилитираща Едуард Сноудън

 Сенатът на САЩ прие законопроект, който ще сложи край на масовото събиране на данните за телефонните разговори на милиони американци – най-значимата реформа в разузнаването от десетилетия и директен резултат от разкритията на Едуард Сноудън пред The Guardian преди две години. 
Приемането на Закона за свободата проправя пътя за телефонните компании да придобият отговорност по спорната програма за събиране на данни за телефонните разговори, като в същото време се попълни празнотата от изтеклите наскоро широки правомощия на Агенцията за национална сигурност и ФБР за разузнавателна дейност на територията на страната. Тези правомощия изтекоха в първите минути на понеделник, заради споровете между политическите „ястреби“ на отбраната и застъпниците на гражданските свободи. 
Американският съюз за граждански свободи приветства приемането на Закона за свободата, но подчерта, че има още много „натрапчиви и обширни“ правомощия за следене, останали недокоснати от законодателите. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване