07/08/15 16:52
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов за полицаите, упражнили насилие: Те са по-лоши от разбойници


"Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после". Това заявява премиерът Бойко Борисов в края на днешното правителствено заседание пред министрите, показва извадка от стенограмата.

Думите му са по повод разпространеното вчера видео, на което се вижда как столични полицаи употребяват сила и нагрубяват младежи при задържането им.

Борисов остро критикува действията на полицаите и заявява, че го е срам от тях. "Чак ме беше срам да гледам как едно пияно момиче четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!", заявява премиерът. И допълва, че всъщност цялото правителство го е срам, като гледа кадрите.

Борисов определя действията на полицаите като абсолютно непрофесионално. "Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред", заявява министър-председателят.

"Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема", нарежда той.

Борисов заявява още: "От това, което видях, това не може да бъдат служители. Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално".

И нарежда на вътрешния министър Румяна Бъчварова да въведе професионални стандарти, а който не става - да си отива. Той пита още до какво се очаква да доведат назначените проверки, след като от записите ясно се виждало за какъв непрофесионализъм става дума. А Бъчварова отговаря, еч такава е процедурата.

"Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче!", продължава с възмущение Борисов.

"След това, връщат от записите, гледах, от времето, когато бяха и протестите. Без абсолютно да е нужно се проявява агресия към хора! Разбирам, когато са футболни хулигани, когато са с маски, с камъни, с пръти – тогава целият респект на полицията трябва да го има", критикува още премиерът.

Борисов казва, че е уверен, че Бъчварова ще приложи цялата строгост на закона. "Ще се опитват да ти казват: "Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме", но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е", коментира той.

И отбелязва, че полицията трябва да си заслужи уважението на хората. А то се заслужава с професионализъм. "Никой нямаше да е против тези двамата, които са се напили и нарушават обществения ред, да бъдат арестувани и съдени, или административно наказани, в зависимост от вината им. Никой. Защото другите хора не могат да спят от тях. Но начинът, по който се прави, ни поставя в рядко неудобна ситуация да го коментираме", продължава министър-председателят.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отбелязва, че двата клипа - на упражненото насилие над младежи и за битите мигранти, доказват употребата на прекомерна сила от полицията. Тя обаче посочва, че и двата записа са с много отдавнашна дата, вероятно през миналата година, особено този, който е от границата. "На практика беше вкарана темата за полицейското насилие по повод на отминали събития, не на актуални събития, в което може да се разчете преднамереност", заявява вътрешният министър. По думите й тези записи са били държани някъде, за да могат в един момента едновременно да бъдат излъчени и да направят внушение.

Тя все не отрича, че има нарушение при задържането на младежите в София и насилието над момичето. И припомня, че вече има проверки. И подчертава, че е важно да се запази уважение към полицейските служители в този момент особено на фона на множеството проблеми.

"Понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа", заявява още Бойко Борисов. "На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази", коментира още той.

И завършва, че разчита много на Бъчварова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване