07/08/15 15:52
(http://pik.bg)

Новият омбудсман ще бъде избран от НС чрез тайно гласуване

Новият омбудсман ще бъде избран от НС чрез тайно гласуване

Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати за омбудсман, изслушването и избора им от Народното събрание. Мандатът на настоящия омбудсман Константин Пенчев изтича през октомври тази година. До седем дни депутати и парламентарни групи ще могат да правят предложения за кандидати за омбудсман.

Предложенията трябва да се внесат в писмен вид в Комисията по вероизповеданията и правата на човека чрез председателя на Народното събрание. Въпроси към кандидатите могат да бъдат изпращани от юридически лица с нестопанска цел, както и от средствата за масово осведомяване. Кандидатите ще бъдат изслушани в открито заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, което ще се излъчва в реално време в интернет страницата на парламента. Новият омбудсман ще бъде избран от парламента чрез тайно гласуване.

Представянето на кандидатурите и разискванията по тях ще са в пленарно заседание, което ще бъде излъчвано в реално време в интернет страницата на Народното събрание. След дебатите председателят на заседанието ще обяви начален час за тайното гласуване. За целта ще бъде избрана комисия от деветима депутати. Гласуването ще е в рамките на един час. За избран ще се смята кандидатът, получил мнозинство повече от половината от гласувалите народни представители.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване