07/08/15 18:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Само 8% от 18-годишните младежи в България имат здрави зъби


На 18-годишна възраст младежите в България имат средно по 6 кариеса, и само 8% от тях са със здрави зъби. Дори при 5-6 годишните деца това е сериозен проблем, като у нас те имат средно по 4 кариеса, а по-малко от една трета са без кариеси. 

Това показват данните от епидемиологично проучване за оралния статус на децата в България, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната. Докладът беше представен днес в парламента от детския зъболекар проф. Милена Пенева.

Проблемът се корени най-вече в слабия родителски контрол и в неправилното хранене, показва проучването. Родителите нямат време и познания, за да възпитат култура на грижа за оралната хигиена у децата си, а едновременно с това децата консумират много въглехидрати и подсладени напитки, които са вредни за зъбите. Проблем създават и честите похапвания, както и липсата на достатъчно мляко и плодове и зеленчуци.    Пенева изтъкна като значим фактор семейната и социална среда. Родителите и семейството са ангажирани с други проблеми и оралното здраве остава на страна. Профилактиката и лечението пък са свързани с неприятна емоция и болка, които отблъскват децата. Трудност е и за зъболекарите да овладеят едно дете на стола. Това е създало практика на лекуване само на спешните случаи и се пренебрегват ранните стадии. "Има стадий на обратимост, който в момента не се лекува, защото лекуваме спешното състояние", подчерта специалистът и настоя, че решението е в превенцията.   Над 90% от зъболекарите у нас са в пенсионна възраст,

а в десет области в страната няма нито един специалист по дентална медицина, съобщиха на същото събитие представителите на Българския зъболекарски съюз, цитирани от "Дарик". 
  В момента у нас напълно обеззъбени са 250 хиляди души. По данни на стоматолозите жените имат повече липсващи зъби от мъжете, а след 40-годишна възраст българите губят средно по 5 зъба на всеки 10 години.   От съсловната организация поискаха бързи промени в нормативната уредба, които да улеснят специализациите в денталната медицина, защото страната ни вече изпитва остър недостиг на специалисти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване