07/08/15 09:51
(http://pik.bg)

Филхармониите и симфониетите с най-висока дотация от бюджета

Филхармониите и симфониетите с най-висока дотация от бюджета

Правителството ще приеме до края на месеца постановление, с което ще утвърди единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти. За всеки един лев реализиран приход от продажба на билети, държавата ще дотира театрите, филхармониите, оперите и симфониите с допълнителни средства от 2,50 до 8 лв. Това става ясно от проект на Постановление на МС.

Театрите ще получават най-малка дотация от държавата. На всеки един лев реализиран приход, допълнително ще се отпускат по 2,50 лв., т.е. за билет от 10 лв., бюджетът ще превежда по още 25 лв. Куклените театри ще се субсидират с по 3 лв. на всеки 1 лев приход. Софийската опера и балет, музикалните театри и експериментални институти ще получават по 4 лв. допълнително за лев приход от билети.

Значително по-висока ще са дотациите на филхармониите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли. За генериран един лев приход от билети, държавата ще отпуска по 6 лв., т.е. за билет от 10 лв., държавата ще отпуска още 60 лв. Симфониетите ще получават по 8 лв. за 1 лв. приход. Постановлението ще влезе в сила със задна дата - от 1 юли 2015 г., а изпълнението му е възложено на министъра на културата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване