07/08/15 09:03
(http://www.dnevnik.bg/)

Христо Иванов: Никога не съм вярвал, че ще стигнем толкова далеч с реформата


Предлаганата съдебна реформа е сериозно разбъркване на картите. Аз никога не съм вярвал, че ще стигнем толкова далече, макар че политическият баланс, при който се случва това е много сложен, коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" правосъдният министър Христо Иванов.

На въпрос дали вярва в искреността на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов в желанието им такава реформа да има, Иванов посочи: "Абсолютно и съм много благодарен за всяка подкрепа, която получавам".

В отговор на призива на бившия служебен премиер Георги Близнашки да си подаде оставката правосъдният министър посочи, че това е най-лесното, но ще го направи, ако се изчерпат възможностите да се осъществи реформата. "Водевилът по толкова фрапантен начин започна след излизането на Близнашки от властта", обясни той поведението на бившия министър-председател, който от известно време открито напада правосъдния министър като междувременно стана експерт на ДПС.

Иванов обясни, че текстът с предложение за промени в Конституцията, който вчера беше отхвърлен от специално създадената парламентарна комисия, трябва да влезе за обсъждане в пленарна зала до края на този месец. "В момента маските падат. Има различни политически опции за това какво ще се случи. Нека да видим дали в Народното събрание ще надделее политическата отговорност или политиката на блатото", посочи министърът.

Той отново обясни смисъла от предлаганата реформа като заяви, че в България им мафия и за много хора е удобно да се спазаряват със съдебната власт, а централната трансмисия на търгуването на дела е Висшият съдебен съвет.

Правилата ще се променят, когато на върха на съдебната власт има хора, които носят отговорност за провалите. Ако сега сменим А с Б, то Б ще е по-лош или със същото качество, затова трябва да се смени модела, подчерта Иванов. Оценката му е, че на главния прокурор му трябва ВСС, за да решава свои задачи.

Моята задача е тази реформа е да стигне до края и аз ще го направя, заключи министърът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване