08/12/15 10:10
(http://www.dnevnik.bg/)

Божидар Димитров: Водата в Плиска е свещена, журналистите са с интелектуална недостатъчност


"Не бива да се прави сега изследване. Бойко, ако ме слушаш, кажи на министъра на здравеопазването, също приятел - Москов, да не прави изследване сега." Това призова директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в ефира на Нова тв, след като се разбра, че здравното министерство ще проверява качеството на водата, която сам обяви за "чудотворна".

След като заяви, че предпочита да говори повече за Плиска, отколкото за водата, и че е огорчен от журналистиката, която е проявила "интелектуална недостатъчност" по темата, Димитров надълго коментира проблема за качеството на обявената за чудотворна вода. Според него тя е замърсена от работниците на мястото. "Не може да се прави изследване на вода, в която до кръста стоят и в момента 5-6 работници с работните си дрехи – мръсни, с ботуши и т.н. Така може да се намерят и ешерихия коли и бруцелоза", смята Димитров.

"Водата наистина е свещена, не защото аз съм казал, а защото тя е обявена пар екселанс за такава в 875 г. от българите по времето на цар Борис Първи, след като са инкорпорирали този кладенец в църквата, след като са го обявили за аязмо", каза още директорът на НИМ. Той обясни, че Плиска е първият каменен град в Европа, Голямата базилика е уникален паметник, че там е открита огромна спортна арена и дори са се карали кънки.

След коментар на водещата, че очевидно е ядосан, Димитров заяви: "Да, защото не проявявате интерес към тези неща, а към шибаната вода, да му се не види." Контриран, че той сам е съобщил за "чудодейната" вода и за предстоящото поливане на премиера, той каза, че го направил, защото това бил един хубав български обичай. Снимките, на които полива Бойко Борисов с вода от кладенеца, директорът на НИМ нарече "пренапрягане". На критиките, че заради твърденията за лековити води хората могат да пренебрегнат здравето си и да не посещават лекар, той каза, че и вярата лекува.

В коментар за публикацията в "Труд", че обявената за чудотворна вода е опасна за здравето, Димитров каза, че "Петьо Блъсков, който ми е приятел, очевидно отмъщава или се закача със Славка Бозукова, която ще раздава флакончета с вестника си. Безплатно". По думите му "по-страшното" било, че Министерството на здравеопазването ще изследва водата.

Попитан за историците, които оспорват твърдението му, Божидар Димитров заяви, че "всички марксисти и ленинисти от Философския факултет станаха някакви богослови и демократи", като визираше критиките на проф. Калин Янакиев, когото нарече "голям невежа". След обявяването, че в Плиска е бликнала "чудотворна" вода, проф. Калин Янакиев коментира пред "Дневник", че се извършва национален исторически кич и изрази опасения, че след археологическите открития ще бъде направена поредната бутафория.

Ръководителят на проучванията в Плиска Павел Георгиев обясни, че инспектори са взимали проби от водата и е наложена временна забрана на посетителите да си наливат в бутилки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване