08/12/15 22:07
(http://www.klassa.bg/)

Етична комисия порица Николета Лозанова и БТВ след сигнал за воайорство

Комисията за журналистическа етика порица Би Ти Ви заради предаването ѝ “Папараци”, което преследваше Гергана и Соломон Паси с джип и скрита камера и така наруши личната им неприкосновеност. Преди 2 месеца Гергана Паси потърси помощ от приятелите си във фейсбук, където разказа, че тя и семейството ѝ заедно с децата са следени от джип и човек с фотоапарат. 24 часа разкри, че това е екип на предаването “Папараци” по Би Ти Ви. Малко след това сем. Паси подаде жалба до Съвета за електронни медии.

Казусът стига до етичната комисия, след като председателят на СЕМ Георги Лозанов иска становище от нея дали има нарушение на етичните стандарти. Има, заяви в свое решение комисията. Нарушени са два члена от кодекса. Самата Гергана Паси ги описа отново във фейсбук: “От доклада на комисията става ясно, че личната ни неприкосновеност е била грубо нарушена, поради:

1. Начина, по който е извършено следенето - с кола на екипа, въоръжен със скрити камери, която преследва нас и децата ни в продължение на месец.

2. Липсата на обществен интерес - пътуването до летището, посещение при фризьор или автомивка може да обслужва чисто битово любопитство, но не и какъвто и да е обществен интерес или тема.

3. Предаването е излъчено въпреки нашето изрично несъгласие.”

Докладът на комисията е много дълъг и изчерпателно обяснява кога и защо една обществено известна личност може да бъде заснета и кога - не, включително с примери от европейската практика. Докладът е писан от Нели Огнянова, която е член на комисията. Тя бе член на Националния съвет за радио и телевизия, когато той даде приватизираните честоти на тогавашния “Ефир 2” на Би Ти Ви. Малко по-късно Огнянова напусна съвета и стана член на борда на директорите на Би Ти Ви въпреки очевидния конфликт на интереси.

В крайна сметка решението на етичната комисия е, че има нарушение на етичните правила в конкретното издание на “Папараци”. Това решение обаче очевидно не важи и за другите издания на предаването, които също се занимават с маловажни и битови неща от живота на известните хора у нас.

Въпреки че не е сезирана за тях, тя можеше също да ги разгледа. С работата си досега комисията е показала, че по-често се самосезира, когато види медийни нередности, вероятно защото подобни жалби на граждани като тази на сем. Паси рядко са адресирани до нея.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване