08/12/15 09:47
(http://radiomilena.com/)

Интервю с кмета на община Несебър Николай Димитров в навечерието на празника на града

-Г-н Димитров,в навечерието сме на Успение Богородично-ден,който се чества не само от жителите на Несебър като празник на града,но и от многобройните български и чуждестранни туристи,почиващи в региона.Каква е подготовката за Празника на града? -Празникът,по-точно празничните дни, за Несебър наближават, а с тях и поредните прояви, които са подготвени за жителите и гостите в града.През настоящата година в празничната програма участие ще вземат дует „Ритон” и попформацията „Революция Z”.На една от сцените ще се качат рок динозаври от българската музика.Ще се състои традиционния плувен маратон в който ще се включат български и чуждестранни участници.Предвидени за интересни игри за най-малките жители и гости на града, светлинно шоу, 3D mapping. Ще има и други изненади.С организирането и провеждането на празничните прояви за Деня на Несебър-Св.Успение Богородично, стремежът на общинското ръководство е, те да се превърнат в туристически продукт, който да се предлага както на българските,така и на чуждестранните туристи.
-Празникът ще отшуми,а от понеделник отново започва делничното ежедневие.С какво се характеризира то,след празника,а и преди него? -Празникът естествено ще отшуми.Но до края на месеца следват други фестивални прояви.В периода 20-25 август ще се състои петото издание на Международния арт-фестивал „Съзвездия в Несебър 2015“.От 26 – 28 август започва петия Световен шампионат по фолклор „World folk 2015”, след това са XXIII-я Международен фестивал на изкуствата „Ние, XXI век“ и XVIII-я Национален поп-рок фест „Несебър 2015“.От 29 август за 2 седмици Несебър ще бъде домакин за XV-и път и на националния фестивал на меда. През септември предстоят още два международни фестивала: „Несебър без граници” за хора с увреждания с участници от България и Казахастан и „Месембрия Орфика“, който ще зарадва ценителите на класическата музика в средата на септември.Тогава ще бъде по-спокойно. А през август Старият град се превръща в гъмжило от почиващи туристи по 30-40 хиляди дневно,а в пиковите дни /14-16 август/ посещаемостта надхвърля 100 хиляди души. При тази свръхпосещаемост сметосъбирането и сметоизвозването се извършва по 3-4 пъти на ден,но и това понякога е недостатъчно. Делничното ежедневие не е толкова интересно.Но ако специализираните общински служби не работят ритмично,това рефлектира както върху отделния човек,нуждаещ от съответната услуга,така и върху целия апарат на общинската администрация. Затова фронт-офисите на общината работят на пълни обороти.От началото на края на учебната година във всички училища на територията на общината е в ход и подготовката за нова учебна година. След като изтече срока забраната за строителство,ще продължим дейностите по изграждане на Многофункционалния културен дом, който се намира на пл.”Жулиета Шишманова”.Продължава по план изграждането и на съвременната база на БКС. В Стария град ще стартират довършителните работи по строежа на детската градина. След първата копка ще започне изграждането на комплекса от футболни, спортни и детски площадки.Имаме проектна готовност и за Центъра за изследване на черноморската флора и фауна.
-Лятото е сезон за почивка,но и време през което възникват бедствия и аварии.Каква е готовността на общината да реагира при подобни ситуации? -В такива ситуации се действа по Плана за защита при бедствия,който се осъществява от Общинския щаб за координиране на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в общината.В този план са регламентирани дейностите при земетресение,наводнение,възникване на промишлени аварии с отделянето на токсични вещества, радиационни аварии,масови горски и полски пожари,както и при усложнена зимна обстановка. Финансовото обезпечаване на дейностите по плана се гласуват ежегодно от Общинския съвет.Средствата са от резерва за непредвидени разходи и се използват единствено при евентуални бедствия и аварии, възникнали на територията на община Несебър, съобразно плана. Планът има за цел да определи и систематизира видовете опасности и произтичащите от тях неблагоприятни последици за населението и околната среда. В тази връзка са анализирани и оценени всички възможни видове опасности, породени както от природните проявления и аномалии – бедствията и стихиите,така и от дейностите и средствата за тяхното развитие, контрол и управление, свързани с участието на човека. Като общинско ръководство,ние си даваме сметка,че на територията на община Несебър са възможни бедствия: земетресения, наводнения, засушавания, силен вятър, снежни бури и обледявания, горски и полски пожари, огнища на заразни болести и епидемии по хората, животните и растенията; аварии: в рисковите обекти, работещи с взривоопасни и пожароопасни материали, с промишлени отровни вещества и токсични газове, по трасетата на магистралните продуктопроводи за течни вещества и газове.А също така и катастрофи: пътно-транспортни и от преднамерени действия. От края на 2012 г. с единодушно решение на Общинския съвет във връзка със Закона за защита при бедствия в интерес на гражданите на Община Несебър бе създадено доброволно формирование с численост от 25 души.Неговата дейност и финансово обезпечаване се регламентира от Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Към отговора на този въпрос ще се възползвам от възможността да изкажа огромната си благодарност към всички огнеборци от община Несебър, взели участие в потушаването на пожара в гората под „Ханска шатра”.Те я заслужават.
-Несебър периодично се споменава едва ли не като най-богата страна в страната, но и тук живеят не малко хора в неравностойно социално положение.В какво се изразява грижата на общинското ръководство към тях? -Вярното е това,че Несебър е финансова стабилна общината.И благодарение на това,може и води последователна социално ангажирана политика към своите жители. В условията на националната демографска криза стремежът ни е да се стимулира раждаемостта.Това става под формата на отпускане на еднократна финансова помощ по 2000 лв за новородено.От 2010 г. се въведе еднократна помощ до 2000 лв. и за извършване на процедура ин витро за нуждаещи се двойки с репродуктивни проблеми.
Изцяло обновени и модернизирани са детските градини на територията на общината.В жк „Черно море” бе открито ОДЗ „Моряче”.Предстои ни откриването на ОДЗ и в Стария град.По този начин проблем с настаняването в детските градини в близките 10-15 години няма да има.
-Общината предоставя и редица други социални услуги.Какви са те? -В Центъра за социална интеграция и рехабилитация, разполагащ с модерна материална база, добре обучени специалисти работят с деца с различни заболявания, като услугата е напълно безплатна.На разположение са: рехабилитационен, логопедичен и психологичен кабинети.Кабинетът Монтесори е за деца със специални образователни потребности. Социалното заведение разполага още със сензорна зала, оборудвана със светлинни ефекти и музика с природни шумове, която е предназначена за релакс на децата и има успокояващо въздействие върху тях. Чрез службата „Домашен социален патронаж” се извършва се разнос на топла и питателна храна на възрастни хора в Несебър и съставните селища на общината. В сградата на СОУ „Л. Каравелов” е разкрита диетична кухня,която предлага екологично чиста храна, приготвяна по методи на здравословното хранене и подходяща за хора с хронични заболявания.Столът е отворен както за ученици и учители,така и за граждани. Специално внимание и грижа общинското ръководство има и към хората в неравностойно социално положение,с влошено здравословно състояние,с трайни увреждания и доказана степен на инвалидност, лица и семейства – пострадали от бедствия, аварии и др. за които се отпуска еднократна финансова помощ.От общинския бюджет се обезпечава и Центърът за хемодиализа в Общинската здравна къща. Специално внимание се отделя и за хората с увреждания,на които е предоставена оборудвана клубна база,осигуряваща комфорт и подходящи условия за работа на членовете на Съюза на инвалидите в общината. Във всяко населено място има оборудвана клубна база и за хората от третата възраст,като от общинския бюджет се обезпечават и част от текущите разходи за тяхното функциониране. Дейността на общината в тази сфера бе оценена по достойнство и на Националния форум на доставчиците на социални услуги бе отличена от Националния алианс за социална отговорност, представител за България на EASPD, с приза за „Активна социално отговорна местна политика” Общината ни бе отличена заради въведените още от 2007 г. редица инициативи по отношение на грижите, които се полагат за задържане на младите хора, подкрепата за по-добър живот на гражданите от третата възраст и хората в неравностойно положение, за еднократната помощ в размер на 2000 лв. за всяко новородено дете. От Националния алианс отчитат, че общината отделя солидни средства от собствения си бюджет за образование, помощи за инвитро процедури, поддържане на политиката за финансиране на читалищата, разкриване на мрежа от социални услуги, отговарящи на установените потребности на населението, като заделените средства от общинския бюджет са в двукратен размер на държавното финансиране за общината в тази област.
Подобно признание носи удовлетворение от свършеното,но и мотивира за постигането на нови успехи.
Общинското ръководство се ангажира и занапред да води активна социална политика.Като част от нея в най-скоро време ще започне изграждане на Дом за стари хора в Кошарица.
-Средата на август сме.След големите летни горещини,прогнозите са за по-студена зима.Каква е готовността за работа на специализираните служби на общината през зимния сезон? -Състоянието на готовността за работа в зимни условия ще бъде проверено в началото на м.септември.Отговарящите за това ще докладват по мерките за осигуряване на нормално функциониране на инфраструктурната мрежа, снабдяването, обслужването и услугите при зимни условия в цялата община.Обект на проверка ще бъде състоянието на снегопочистващите машини на общинското управление „БКС“ – Несебър, количеството инертни материали за опесъчаване и поддръжка на пътната настилка. Преди началото на новата учебна година по особено внимание се обръща на снабдяването с горива и стоки от първа необходимост на училищата и детските градини. А също така и на използването на агрегати, в случаи на прекъсване на електрозахранването в общински сгради, училища и детски градини.По-специални са и грижите за хората, нуждаещи се хемодиализа, трудно подвижните и бременните,за които се прави актуализирана справка за да може да се предприемат по-бързи и адекватни действия в случай на нужда. Цялостната организация в това направление се осъществява чрез постоянна връзка с комуникационно-информационната система на общината, както и наблюдение, анализ и оценка на изменящата се обстановка.
В края на интервюто бих искал да честитя в аванс Празника на Несебър-Денят на Успение на Пресвета Богородица” на жителите и гостите на града,а и на хората от цялата несебърска община, като им пожелавам много здраве и успех във всяко начинание.
Интервю на Максим МОМЧИЛОВ

Публикувана на 08/12/15 09:47 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dGQLTtX53zU/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване