08/12/15 07:44
(http://www.klassa.bg/)

„Кървавото хоро” на Жан Виденов сътворено от Илияна Йотова

20 години след трагедията, истината за смъртта на 14 войници остава в мъгла

11 август 1995 г. е сред най-черните и трагични дати в новата ни история. Около 22,30 часа 14 войничета изгарят като факли във военен камион ГАЗ-53/А пътуващ по Околовръстното на София. Момчетата са от поделение 58410 на Транспортни войски. Прибират се от частен обект в "Манастирски ливади", където са пратени от началници незаконно да работят. В един момент се чува оглушителен пукот, камионът се врязва в пътуващ трактор и пламва. Момчетата започват да горят като живи факли. Оцелява само един - 19-годишният редник Кръстьо Дунчев. Днес той отказва да прави каквито и да било изявления за случилото се. Не желае да си спомня за зверската катастрофа и за армията.

Същият ден 

моралът на политиците отново взривява държавата

Тогавашния премиер Жан Виденов открива фолклорен фестивал в Копривщица и в типичния пиарски стил рипа хоро пред насъбралите се българи. Вечерта в последната емисия по БНТ изявите на Виденов са отразени с приоритет. Цяла България го вижда как играе хоро, а трагедията с 15-е войници е спомената само мимоходом. По-късно гражданите нарекоха това хора „кърваво”, а премиерът Виденов бе подложен на остри критики и обвинен за безхаберие на държавата.

Как е сътворен гафът с „кървавото хора” на бившия премиер, разкри преди време журналистката Невена Гюрова, която по това време работи в пресцентъра на Министерски съвет. На личната си страница във Фейсбук тя повдига завесата на миналото: „Ще добавя гадна, но истинска подробност защо през август 1995 г. в новините на БНТ беше излъчена като първа новина хорото на Жан Виденов, а чак в края на новините бе "сбутана" смъртта на изгорелите 14 войничета. Пресцентърът на Виденов, където работех тогава, е непричом. Гафът е изцяло дело на сегашната евродепутатка Илияна Йотова, която тогава беше шефка на новините в БНТ. Тя беше решила 

да се "натегне" на управляващите

и сътвори безпрецедентния гаф. И обобщение за журналистите като такива: голяма част от вината за медийния слугинаж го носят те, самите те се надпреварват да се слагат и слугинстват, без никой да ги натиска”, твърди Гюрова.

Преди две години пък стана ясно, че единственото сираче, на изгорелия войник Ботьо Шанков е малката Атанаска.

Когато навършва пълнолетие, момичето потърсило влоговата книжка, в която държавата е внесла обезщетението за смъртта на баща й. Навремето то й било преведено с условието да го изтегли едва когато стане на 18. Оказало се, че сирачето разполага цифром и словом с 60 лева - стопени от хиперинфлацията, през която държавата ни премина скоро след трагедията. Така подложен на най-страшната инфлация се оказва стойността на един човешки живот.

И ако днес поне знаем как се „роди” „кървавото хоро” на Виденов, то все още мистериите около военния камион-ковчег са неразкрити. Замесено бе името на кръсника на рдната мафия Иво Карамнаски. В трагичната вечер е направен опит за атентат срещу него, но стрелците са улучили камиона, гласи една от недоказаните версии. За смъртта на момчетата няма виновни и осъдени, а правосъдната ни система и до днес не разбра какво се е случило във фаталния 11 август 1995 г.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване