08/12/15 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Пекин обяви валутна война на света!

Доналд Тръмп съзря заплаха за американската икономика

Един щатски долар вече се разменя за 6.3244 юана, след като Народната банка на Китай посочи курс на националната валута с 1.9% по-нисък от вчера.Обявената днес от Пекин девалвация на юана е начало на нова валутна война, смятат водещи финансови експерти. Решението на Пекин предизвика ефект на доминото. Валутите на Южна Корея, Сингапур и Австралия дружно поевтиняха с около 1%, още по-трагично е положението на малайзийския рингит и на индонезийската рупия.

Същата участ имаше и руската рубла, която обаче не стигна нивата на поевтиняване на азиатските партньори и конкуренти на Китай в първия ден от девалвацията на юана. Въпреки това еврото преодоля границата от 71 рубли, а доларът се върна над границата от 64 рубли.

На борсите бе регистрирано и рязко поевтиняване на цветните метали, на първо място алуминият и медта, цените на които се сринаха до 6-годишен минимум. Според „Блумбърг” в Лондон понижението е между 1.9 и 2.8%. Същата тенденция бе регистрирана при цинка и оловото. На този фон прави впечатления поскъпването на златото, като цената на тройунция се повиши до 1107 долара.

Това се обяснява с тревогата на инвеститорите, които започват да изпитват съмнения в световната икономика и търсят по-сигурно убежище за парите си. 

Появиха се и първите реакции на бизнеса в САЩ. Доналд Тръмп, който води в момента активна предизборна кампания за участие в президентските избори, не пропусна да заяви, че девалвацията на юана ще се окаже „разрушителна” за американската икономика. 

„Те просто ни унищожават, ще продължават да девалвират и това ще ни унищожи”, заяви милиардерът. Слабият юан означава предимство на китайските стоки на световните пазари и почти пълно унищожение на конкуренцията.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване