08/12/15 21:52
(http://www.klassa.bg/)

Пламен Орешарски: Резултатите в туризма са обезсърчаващи

Новосформираното Министерство на туризма със своите (без)действия доказа една стара теза – важна е съдържателната страна, а не формално институционалната на водените политики. То даде негативен отговор на не особено смислените аргументи за неговото съществуване.

Това казва бившият премиер Пламен Орешарски, който разкритикува работата на Министерството на туризма в личния си профил във Фейсбук.

"Настоящата година е първата, в която секторът се ръководи и координира от специализирано Министерство – дългогодишно настояване на заетите в туризма. За съжаление, първите резултати са обезсърчаващи. В първите шест месеца на годината НСИ регистрира спад на чуждите туристи с 16,5% спрямо същия период на миналата година. Очакванията на браншовите организации за годината са още по-негативни.

Спадът на посещения на почиващи от различни направления, най-вече европейските, показва доста несвършена работа както в промотирането на нашия туристически продукт, така и в контактите с големите външни туроператори. Видимо е отсъствието на проактивна политика, включително и на руския туристически пазар. При това, намаленият туристическия поток към нашата страна e от европейските дестинации, наред с очакваните по-малко посещения на руски туристи", заявява Орешарски.

За илюстрация, 31,2% по-малко руснаци са избрали българските курорти, но също така 22% по-малко австрийци, 17% по-малко шведи и т.н., дава пример бившият премиер.

Според него тези цифри контрастират на резултатите от миналата година, когато бе реализиран ръст на чужди туристи от 6% в условия на излъчваната от страната ни обществено политическа нестабилност. Загубите на руския пазар бяха сведени само до 3%, при още по-напрегната геополитическа ситуация и активни икономически санкции срещу Русия, аргументира се Орешарски.

"Слабият туристически сезон означава по-ниски приходи от порядъка на 1 до 2 млрд. лева и финансови трудности за българските туристически компании. Означава също намалени цени на активите в сектора – хотели и други туристически обекти, с мултиплициращ ефект върху активите и в други сегменти на пазара, най-вече недвижимите имоти. Обясненията за загуба на руски туристи е отчасти вярно, но твърде елементарно за да покрие всички причини", смята той.

В заключение Пламен Орешарски смята, че "новосформираното Министерство на туризма със своите (без)действия доказа една стара теза –важна е съдържателната страна, а не формално институционалната на водените политики. То даде негативен отговор на не особено смислените аргументи за неговото съществуване".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване