08/12/15 10:09
(http://www.dnevnik.bg/)

Председателят на Софийския градски съд предлага втори съдия за наказание


Председателят на Софийският градски съд Калоян Топалов е направил предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Мариян Марков да бъде дисциплинарно освободен от длъжност заради "данни за продължителни и системни тежки дисциплинарни нарушения", научи "Дневник". Предложението най-вероятно ще бъде разгледано от съвета на утрешното му извънредно заседание.

В него са представени данни, че съдия Марков системно не е спазвал на сроковете, предвидени в различни процесуални закони, като неговите действия и бездействия са довели до неоправдано забавяне на производството по разпределените му дела. Освен това според председателя на СГС това е довело и до накърняване престижа на съдебната власт, научи още "Дневник".

Преди две години съдия Марков беше понижен на длъжност районен съдия за срок от две години. Образуваното тогава срещу него дисциплинарно производство за забавени мотиви по дела и констатирани нарушения в работата му от Инспектората завърши с предложение за неговото уволнение. То обаче не събра достатъчно гласове в съвета и Марков беше "спасен" с понижение. То е изтекло, като от средата на юли Марков отново е на работа в СГС.

На дисциплинарната комисия на съвета ще бъде представена и справка, според която съдия Мариян Марков има забавяния на мотиви от по една година. Едното дело е от административен наказателен характер от 2011 година, по което няма постановен съдебен акт или обявени мотиви и до този момент. Липсват мотиви и по дело, образувано през 2011 г., но започнало едва година по-късно. Присъдата по него Марков постановява през февруари 2014 г., но и досега няма мотиви по нея (това означава, че случаят не може да се придвижи по инстанциите - бел. ред.). Справката включва и още един такъв случай, започнал преди три години и приключил през лятото на 2014 година, по който също липсват мотиви.

Освен това той има още две наказателни производства, още от времето, в което е бил съдия в СГС. Председателят на съда Калоян Топалов е изискал информация за Марков и за работата му в районния съд. От нея става известно, че съдията системно не е насрочвал разпределените му дела, както и че отново не е изписвал мотивите по решените от него случаи.

В своята кариера, започнала през 2003 година, Марков е бил наказван дисциплинарно четири пъти (обръщане на внимание, порицание или забележка), като Инспекторатът също е констатирал драстични нарушения в работата на съдията. 

В своята практика съдия Мариян Марков е гледал няколко знакови дела. Той осъди на девет години затвор Александър Томов за присвоени 14 млн. лв. от "Кремиковци", като мотивите по този случай се появиха две години след присъдата. Впоследствие Апелативният съд отмени присъдата, като в решението посочи, че на практика липсват мотиви за осъдителната присъда, защото в тях има коренно противоположни съждения по едни и същи обстоятелства. 

Марков произнесе и оправдателната присъда на бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му за укрити данъци в особено големи размери в периода 2005-2007 г. Оправда и всички подсъдими по едно от делата за сделки по "Софийски имоти". Промени и мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека на обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина – Николай Русинов.

Това е второто предложение за уволнение на съдия от СГС, което Топалов прави. Преди десет дни ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Калинка Илиева - първия магистрат, на когото беше разпределено в края на 2014 г. делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Тя си направи отвод, защото беше командирована. 

Илиева е предложена заради извършени дисциплинарни нарушения за неизпълнение на служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че след като е получила заповедта за прекратяване на командироването ѝ Илиева в началото на юли (каквито са получили още над десет други магистрати преместени в СГС по време на управлението на бившия председател Владимира Янева), вместо да спази разпореждането в нея и да изпише делата си, е оставила ненаписани решения и определения по искови производства и частни жалби. По част от търговските дела на свой доклад тя дори е отменила хода по същество, въпреки че са били обявени за решаване.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване